CEC Bank acordă și în acest an finanțări prin Programul Femeia Antreprenor Ediția 2024, schema de granturi având ca scop stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor conduse de femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare și dezvoltare durabilă. 

“CEC Bank pune la dispoziția beneficiarilor eligibili resursele și soluțiile de finanțare care să ajute la creșterea afacerilor lor. Banca noastră le facilitează acestora deschiderea de conturi pentru încasarea alocației financiare nerambursabile (AFN) și oferă clienților interesați credite punte pentru prefinanțare și credite de investiții pentru co-finanțarea aportului propriu, dar și credite bancare destinate finanțării cheltuielilor neeligibile, în condiții de cost avantajoase. Femeile sunt tot mai active în mediul antreprenorial local, astfel că, pentru orice alte solicitări complementare, experții băncii noastre pot să consilieze antreprenoarele în identificarea soluțiilor optime de finanțare”, a declarat Ramona Ivan, director Relaţii cu Instituții Naționale și Internaţionale în cadrul CEC Bank.

 CEC Bank este un partener strategic al statului în susținerea activității antreprenoriale respectiv de creștere a competitivității IMM-urilor, acestea reprezentând un segment important în cadrul structurii economice naționale, responsabile de crearea a 64% din locurile de muncă și 48% din cifra de afaceri din economia României. Ca industrii, IMM-urile domină câteva din cele mai dinamice sectoare economice locale, precum construcţiile, HoReCa sau agricultura.

 Caracteristici Program

Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor înființate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.

Firmele eligibile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății aplicante să fie deținute de femei. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei. 

IMM-urile pot obține o Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

Astfel, firmele beneficiare trebuie să participe și ele cu minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN.

Femeia Antreprenor: care este oferte CEC Bank

 CEC Bank oferă, ca partener al Programului Femeia Antreprenor Ediția 2024, credite punte pentru pre-finanțare, credite de investiții, pentru co-finanțarea aportului propriu, dar și credite bancare destinate finanțării cheltuielilor neeligibile, în condiții de cost avantajoase.

Creditele punte au suma maximă egală cu alocația financiară nerambursabilă (AFN), durata de cel mult 24 de luni și termenul de rambursare la încasarea AFN. Costuri:

  • dobânda – ROBOR 6M + 2,49% p.a.

  • comision analiză – 0,5%, o singură dată, la acordare

  • comision acordare - 0,9%, o singură dată, la prima tragere

  • comision gestiune : ZERO

  • comision rambursare anticipată: ZERO


Pentru creditul de investiții (de co-finanțare), rambursarea ratelor de credit se poate realiza lunar/trimestrial/semestrial, perioada de creditare este de maxim 60 de luni, iar perioada de grație de maxim 12 luni. Costuri:

 

  •  dobânda este de ROBOR 6M + 2,49% / an

  •  comision de analiză (0,5%), plătibil o singură dată, la acordare

  •  comision de acordare (0,5%), plătibil o singură dată, la prima tragere

  •  comision de gestiune 0,08%, lunar, aplicabil la soldul creditului

  •  comision rambursare anticipată: ZERO

Banca oferă pentru acest program și creditul bancar, care este destinat cheltuielilor neeligibile aferente implementării proiectului admis în Program. La capitolul cheltuieli neeligibile se pot încadra cheltuieli precum cele cu avize sau alte taxe, ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera, instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor sau utilajelor, TVA deductibil.

 Noua schemă de granturi este susținută de Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului și are ca scop, pe lângă dezvoltarea micilor afaceri, și reducerea diferențelor de gen din structura IMM-urilor din România.