Mastercard, în parteneriat cu OTP Bank România și Radcom, anunță lansarea unei soluții de plată unică în România, care optimizează costul călătoriilor pentru pasagerii din transportul public. Astfel, cei care folosesc transportul public local din Brașov, Iași sau Constanța vor putea începe să plătească contactless tarifuri personalizate pentru un bilet de călătorie, în funcție de propriul profil bancar.

„Soluția pe care Mastercard a dezvoltat-o alături OTP Bank și Radcom nu doar că le oferă posesorilor de card acces la cel mai bun preț din piață pentru călătoriile cu transportul în comun; ci și ajută operatorii să-și eficientizeze operațiunile și să-și optimizeze costurile, și sprijină obiectivelor municipalităților privind creșterea gradului de utilizare a transportului public pentru decongestionarea traficului și reducerea poluării”, detaliază Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația.

Tehnologia pusă la dispoziție de Mastercard agregă tranzacțiile pe o anumită perioadă, le interpretează și determină un profil personalizat de călătorie pentru fiecare posesor de card, astfel încât acesta să plătească tariful optim.

Acesta va fi disponibilă tuturor posesorilor de carduri Mastercard, iar primele orașe care vor beneficia, în premieră, de noua soluție sunt Brașov, Constanța și Iași, deoarece operatorii de transport public din aceste orașe dispun deja de echipamente instalate în autobuzele din flota proprie.

Ulterior, tranzacțiile sunt gestionate de sistemul OptiFare, dezvoltat de Radcom și ajung să fie procesate de OTP Bank. Cele două instituții gestionează agregarea, calcularea tarifului și decontarea prin rețeaua bancară, în funcție de tarifele implementate de fiecare operator de transport public, precizează Mastercard.

„Soluția tehnologică este similară cu cele mai avansate soluții de plată disponibile în sistemele de transport public din marile orașe ale Europei, iar introducerea în premieră pe piața din România ne face să fim mândri și încrezători în succesul acesteia, ținând cont de multiplele beneficii pe care le oferă atât operatorilor de servicii de transport public, cât și utilizatorilor finali, posesori de carduri Mastercard”, spune Roxana Hidan, Director General Adjunct OTP Bank România, Divizia Afaceri.

De asemenea, soluția le asigură un beneficiu important și operatorilor de transport public, pentru că permite reducerea considerabilă a costurilor asociate tranzacțiilor cu numerar și o eficiență mult mai bună. De asemenea, prin intermediul noii tehnologii, aceștia le pot oferi posesorilor de card Mastercard costuri preferențiale, în parteneriat cu Mastercard.

Totodată, adminstrația publică a orașelor va dispune, astfel, de un instrument în plus pentru a stimula utilizarea transportului public, ceea ce facilitează fluidizarea traficului rutier, în special în situații excepționale, precum și reducerea gradului de poluare.

„Să poți călători fără grija biletului sau a unui abonament preplătit, știind în același timp că nu vei plăti mai mult ci din contră, că vei plăti exact ce ai consumat la cel mai bun tarif disponibil în oferta operatorului de transport devine noua normalitate în transportul public. Suplimentar, operatorii de transport public vor putea beneficia de cardurile deja emise în piață pentru a <activa> inclusiv abonamente subventionațe, funcționalitate care le va aduce importante reduceri de costuri, folosindu-se practic infrastructura de emitere și gestiune furnizată deja de industria bancară. Soluția se adresează tuturor operatorilor locali, regionali din România putând asigura într-un viitor apropiat interoperabilitatea serviciilor de transport”, explică Melinda Păunescu, Development Director Radcom.

Mai mult, nici turiștii nu vor fi lăsați de o parte. Aceștia vor putea utiliza soluția de plată simplificată, dacă sunt posesori de carduri Mastercard. Soluția permite achitarea celui mai bun preț în raport cu perioada de timp petrecută pe o anumită rută, dar și folosirea cardului Mastercard ca suport pentru abonamentele de transport. 

Credit foto: 178158322 © Peter Williams | Dreamstime.com