Autoritatea de supraveghere financiară a Marii Britanii a anunțat băncile că va „intensifica” controalele pentru a verifica dacă acestea evaluează și gestionează în mod corespunzător riscurile legate de clienții mari, pentru a evita orice criză de lichidități pe piețele aflate în dificultate, scrie Reuters.

Dacă nu se apreciază în mod corespunzător riscurile legate de clienți, se poate afecta capacitatea unei bănci de a dispune de suficiente lichidități pe piețele dificile, a precizat Autoritatea de Conduită Financiară (FCA), într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai băncilor angro, care a fost făcută publică.

Lichiditatea pe piețe a devenit o problemă cheie de când turbulențele de pe piețele de obligațiuni, în urma „mini-bugetului" fostului prim-ministru Liz Truss din septembrie anul trecut, au forțat Banca Angliei să intervină pentru a îmbunătăți lichiditatea.

„Vom efectua teste de supraveghere cu privire la integrarea îmbunătățirilor în gestionarea riscurilor, analizând procesul prin care sunt produse noi produse și unele tranzacții", a declarat în scrisoare Simon Walls, directorul FCA pentru vânzări angro, Simon Walls.

„De exemplu, am observat cazuri de gestionare defectuoasă a relațiilor cu clienții, inclusiv cunoașterea inadecvată a profilurilor de afaceri ale clienților", a spus el. „Ne intensificăm programul de testare pentru a analiza modul în care băncile controlează aceste riscuri, inclusiv mai multe evaluări de supraveghere personale."

Multe bănci de tranzacționare cu sediul în Marea Britanie au deschis hub-uri în Uniunea Europeană pentru a evita perturbarea activității post-Brexit.

Sub presiunea Băncii Centrale Europene, bancherii s-au mutat de la Londra pentru a asigura personalul acestor centre, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la numărul suficient de personal în unitățile din Marea Britanie. FCA a declarat că ar putea verifica, de asemenea, modul în care băncile tratează abaterile nefinanciare, cum ar fi hărțuirea sexuală.

Foto: Dreamstime