Evoluția ultimelor luni arată că start-upurile obțin din ce ȋn ce mai greu finanțare. Piața de capital trece prin schimbări radicale, la nivel global. Evaluările startup-urilor tech din Silicon Valley au scăzut până la 30% din valoarea la care ar fi putut să ridice bani ȋn urmă cu doi sau trei ani.
S-au schimbat formulele de calcul pentru evaluarea companiilor, precum și ceea ce doresc investitorii să vadă ȋn business plan și indicatorii pe care îi analizează.
În România, acest fenomen este resimțit mai puternic, pentru că piața locală are un număr mai mic de investitori, iar capitalul pentru investiții noi este mai puțin disponibil în fondurile de venture capital active pe piață, cel puțin pȃnă la apariția de noi fonduri, care sunt anticipate nu mai devreme de a doua parte a anului.
Citește și:
„Pregătirea pentru investiție e un proces de structurare corectă a businessului pentru că te ajută, ca antreprenor, să ȋti pui ȋntrebări pe care altfel nu ți le pui, iar la finalul procesului, ȋntelegerea a ceea ce poate funcționa, câți bani și cu ce efort poți să faci, e mult mai bună. Dacă finanțarea nu e obținută, sau e amânată, intervine problema comună multor companii tinere, de supraviețuire fără aport de bani, și atunci e nevoie de soluții de bootstrapping, prioritizare de costuri și cash management pozitiv. Situația e dificilă, apetitul la risc a scăzut, iar finanțarea îl costă mai mult equity pe antreprenor", spune Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels.
În aceste condiții, e util ca antreprenorii să știe dacă și cum pot ridica bani, cum pot gestiona legal diferența de preț per acțiune față de așteptările lor, ce indicatori contează cel mai mult în acest moment în piață, cum să își gestioneze cheltuielile de capital în contextul prelungirii procesului de finanțare.
Citește și:
Astfel, Bravva Angels a pregătit InvestReady in Downturn, un atelier de trei zile, care va avea loc ȋn perioada 24-26 martie 2023. Subiectele abordate includ procesul de finanțare, criterii și structura de pitch, cum să obții investiții cu succes și de la cine, dar și procese de bootstrapping, strategii complementare de supraviețuire în vremuri mai dificile. Metoda este practică, cu informații actualizate, cu studii de caz și exerciții live de punere în practică a informațiilor.
Informații despre program și educatori, aici.
Foto: Pexels