Românii se numără printre clienții Revolut care folosesc intens aplicația de digital banking pentru a face investiții, astfel că anul trecut suma medie alocată tranzacționării de acțiuni a fost de 1.640 de euro/ utilizator.

Banca digitală a atins un nou record în România, unde numărul clienților săi care fac investiții personale cu aplicația aproape s-a dublat, la finalul anului 2023 față de 31 decembrie 2022 (+95%). Revolut a ajuns la peste 3,4 milioane de utilizatori în România.

Utilizatorii români ai Revolut s-au situat printre cei mai entuziaști investitori europeni, după numărul de clienți ai produselor de investiții. Dacă în România portofoliul mediu/ client a atins 1.640 euro, la nivelul SEE, media per utilizator a fost de 1.827 euro. Pe piața locală, cea mai mare sumă medie investită a fost înregistrată în rândul segmentului de vârstă 45-54 de ani, atingând 3.145 euro/client.

O abordare diferită a produselor investiționale propuse de Revolut s-a remarcat și în funcție de sex - bărbații s-au dovedit a fi investitori individuali mai entuziaști decât femeile, atât în privința frecvenței investițiilor, cât și a sumelor. Un utilizator român a investit de aproape două ori și jumătate mai mulți bani decât o investitoare - 1.980 euro în medie/ client față de 840 euro/ clientă.

Acțiunile preferate

În rândul clienților din SEE, cele mai tranzacționate acțiuni de pe bursele americane au fost cele ale producătorului de vehicule electrice Tesla (TSLA), urmate de cele ale companiei de transporturi spațiale Momentus (MNTS) și ale companiei auto chinezești NIO (NIO).

Printre acțiunile europene preferate de clienții Revolut s-au numărat cele ale producătorului olandez de bere Anheuser-Busch (1NBA), urmat de gigantul german din industria auto Volkswagen (VOW3) și compania olandeză de plăți electronice Adyen (1N8).

La fel ca majoritatea europenilor, românii au preferat să adauge în portofoliile lor investiționale acțiunile companiei americane Tesla (TSLA), precum și pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO) și și-au diversificat portofoliile cu acțiunile companiei de divertisment AMC (AMC). În privința preferințelor pentru acțiunile europene, pe primul loc în top s-a situat compania finlandeză Nordea Bank (04Q), iar top trei acțiuni preferate a fost completat de banca olandeză ABN AMRO Group N.V. (AB2) și de compania germană de tehnologie optică Jenoptik AG (JEN).

Pentru cei care sunt interesați de produsele investiționale diversificate și cu eficiență ridicată, anul trecut, Revolut a introdus fondurile deschise tranzacționate la bursă (ETF), care oferă accesul la portofolii diverse compuse din acțiuni și obligațiuni. Cu investițiile în ETF-uri este mai ușor de gestionat riscul și clienții reduc timpul alocat documentării și căutării celor mai atractive plasamente.

Pentru a avea un comportament constant de investitor și pentru a reduce impactul volatilității prețului pe termen scurt, Revolut a adăugat opțiunea ”Cumpără recurent” care le permite clienților să cumpere acțiunile dorite cu o anumită frecvență, la un anumit moment. ETF-urile preferate de clienții români în 2023 au fost Vanguard S&P 500 (VUSA), Xtrackers Global Inflation-Linked Bond ETF (XGIN) și iShares Treasury Bond 7-10yr (Dist.) ETF (IBB1).

„Analizând evoluția pieței în 2023, vedem că piața de capital a cunoscut o creștere impresionantă cu peste 24% pentru indexul S&P 500 și cu 54% pentru indexul Nasdaq 100, arătând reziliența și adaptabilitatea mediului financiar la contextul economic global. Privind la 2024, perspectiva unor dobânzi care să ajungă până la un maximum posibil de 4%-5% în SEE imprimă o dinamică diferită față de anul anterior. Pe măsură ce dobânzile scad, prețurile obligațiunilor cresc și se creează noi oportunități strategice pentru investitori. În curând, și Revolut le va permite clienților săi accesul la acest tip de instrumente investiționale, direct în aplicație, pe telefoanele lor mobile. Mai mult, tendința de temperare a inflației din ultimele luni aduce un sentiment de optimism care contribuie și el la reconfigurarea strategiilor de investiții. Cum abia am intrat în noul an, o atitudine echilibrată și analitică a condițiilor de piață este binevenită pentru cei care doresc să fructifice noile oportunități”, a spus Rolandas Juteika, Head of Wealth and Trading SEE la Revolut.

Revolut și-a diversificat anul trecut oferta pentru clienții interesați de tranzacționarea bursieră și investiții pe piața de capital, adăugând în aplicație acțiuni ale companiilor listate pe bursele europene și produsul Trading Pro, pe bază de abonament lunar, destinat traderilor experimentați. Acesta vine cu discounturi la comisioanele de tranzacționare, cu limite mai mari pentru ordine și cu o versiune desktop.

Revolut are în portofoliul de investiții peste 2.200 de acțiuni ale companiilor listate pe bursele americane, peste 140 de acțiuni de pe bursele europene și 200 de fonduri tranzacționate pe bursă (ETFs) prin intermediul aplicației.

Serviciile de investiții în SEE sunt oferite de Revolut Securities Europe UAB (Revolut), companie de investiții autorizată de Banca Lituaniei (BoL).