Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 30,065 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 13,6% faţă de intervalul similar din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimii ani, România a atras un nivel semnificativ de investiții străine directe, în special în sectoare precum tehnologia informației, industria auto, producția și serviciile de outsourcing. Politicile guvernamentale favorabile investițiilor străine, infrastructura în dezvoltare și forța de muncă calificată sunt factori care au atras interesul investitorilor. Datele INS confirmă această creștere, într-o analiză recentă, realizată pentru primul trimestru al acestui an.

În perioada de referinţă, creşterea a fost consemnată la toate elementele de structură: lucrări de construcţii noi cu 16,7%, la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,4% şi alte cheltuieli cu 8,5%.

În ceea ce priveşte structura investiţiilor nete pe elemente de structură, ponderea lucrărilor de construcţii noi era în primul trimestru al acestui an de 60,9%, în creştere cu 2,4 puncte procentuale, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut.

În schimb, ponderea utilajelor (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 2,2 puncte procentuale, la 31,3%, iar categoria "alte cheltuieli" avea o pondere de 7,8%, în scădere cu 0,8 puncte procentuale.

Referitor la structura investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, construcţiile au înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere de 5,5 puncte procentuale, la 45,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, industria a înregistrat un avans de 1,2 puncte procentuale, la 20,4%, în timp ce comerţul şi serviciile au consemnat un declin de 6,6 puncte procentuale, la 20,6%, agricultura o scădere de 0,1 puncte procentuale, la 3,9%, iar categoria "alte ramuri" a rămas la aceeaşi pondere, de 9,4%.

Foto: Dreamstime