XTB, companie globală de investiții, anunță lansarea în premieră, în România, a unui nou produs financiar dedicat fondurilor tranzacționate la bursă (ETF): Planurile de Investiții.

Acestea reprezintă o modalitate simplă și eficientă de alcătuire a unui portofoliu diversificat, aliniat la obiectivele individuale. Astfel, cu o investiție minimă de 75 de lei, se poate crea un plan cu până la nouă ETF-uri. Numărul maxim de planuri posibile pentru fiecare investitor este de zece, aceștia putând alege dintr-o gamă de peste 300 de fonduri tranzacționate la bursă, din sectoare și țări diverse.  

Planurile de Investiții XTB reprezintă prima versiune a unui produs menit să evolueze alături de tendințele pieței și de cerințele utilizatorilor. Acesta este rezultatul unei dezvoltări minuțioase, care se bazează pe simplitate, diversitate, accesibilitate și transparență.

România este țara unde mulți dintre clienții XTB încep să investească prin cumpărarea de ETF-uri. Procentul acestora este în continuă creștere: în 2021 a fost de 30%, la sfârșitul anului 2022 a crescut la 57%, iar în august 2023 a ajuns la 58%.

Într-un sondaj realizat de XTB România, investitorii în ETF-uri au evidențiat faptul că aceste instrumente oferă mai multe avantaje semnificative pe termen lung și foarte lung: costuri foarte mici, lichiditate foarte mare și diversificare. Un atu este și siguranța dată de administratorii fondurilor tranzacționate la bursă, cu un istoric dovedit. În același timp, au fost menționate și ușurința de a reproduce un indice bursier (prin ETF-urile bazate pe indici bursieri), dar și natura pasivă a investiției, care permite investitorilor ocupați să își lase portofoliul să lucreze singur.

„Toate datele noastre dovedesc în mod clar că ETF-urile sunt populare în România. Întrucât Planurile de Investiții fac investițiile pasive și mai simple, și mai intuitive, acestea pot fi un impuls suplimentar pentru această clasă de active. Ne-am asumat să perfecționăm și să extindem acest produs. În curând, plățile recurente vor facilita investițiile pe termen lung, permițând clienților să lucreze fără efort pentru a-și atinge obiectivele în funcție de profilul lor de risc și de orizontul preferat. Pe măsură ce se vor implementa îmbunătățiri, clienții vor fi informați cu promptitudine", spune Irina Cristescu, director general al XTB România.

Investiția minimă per Plan de Investiții de doar 15 euro, 75 de lei sau 15 dolari permite strategii de investiții personalizate. Detaliile extinse despre ETF-uri, inclusiv ratingurile (bazate pe date de la Morningstar), performanța financiară și compoziția portofoliului, sunt la îndemâna clienților, care au acces ușor la informațiile necesare. În timp ce elaborează și modifică planurile, ei pot urmări performanța ETF-urilor din ultimii 5 ani, obținând date valoroase despre investițiile lor.

Planurile de investiții XTB adoptă o poziție îndrăzneață, cu un comision de 0% pentru investițiile de până la 100.000 de euro (rulaj care se resetează lunar), și administrarea gratuită a planurilor. Acest lucru înseamnă că investiția crește fără a fi afectată de costuri inutile. Absența constrângerilor temporale permite clienților să își adapteze orizontul de investiții la obiectivele lor. Impozitarea este similară cu achiziționarea de ETF-uri și acțiuni.

Nu în ultimul rând, după ce au stabilit suma pe care doresc să o aloce pentru a-și construi Planul de Investiții, clienții vor putea stabili ce procent din această sumă să fie alocat fiecărui ETF din plan, fără să fie nevoiți să acorde atenție fiecărui instrument în parte.