Divizia Banci Subsidiare Internationale (ISBD) a Intesa Sanpaolo, condusă de Marco Elio Rottigni, a prezentat rezultatele obținute în 2022 și perspectivele de dezvoltare prevăzute în Planul de afaceri 2022-2025.
Intesa Sanpaolo, lider de piață în Italia și o bancă de top în Europa, are o prezență internațională extinsă pe trei continente, în vreme ce Divizia ISBD își desfășoară activitatea prin intermediul a 11 bănci comerciale care operează în 12 țări (Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Albania, România, Moldova, Ucraina și Egipt), precum și prin intermediul companiei de wealth management Yi Tsai din China, unde Grupul deține, de asemenea, o participație minoritară în Bank of Qingdao și în Penghua Asset Management.
Băncile din cadrul Diviziei au o rețea de peste 900 de sucursale, deservind aproximativ șapte milioane de clienți. În ultimii trei ani, divizia a înregistrat o creștere medie a activelor totale de 7% pe an; în 2022, aceasta a contribuit cu 14% la venitul net al Grupului.
Citește și:
Diverse inițiative au contribuit la aceste rezultate, caracterizate de extinderea activităților de Investment Banking și Global Markets, de poziționarea puternică a Grupului ca partener de referință pentru IMM-urile italiene și de dezvoltarea activităților de Wealth Management & Protection.
„Regiunea euro-mediteraneană va juca un rol din ce în ce mai central pentru rutele maritime globale, iar țările în care operăm prin băncile noastre comerciale sunt cele în care se așteaptă cea mai mare creștere economică din zonă. Vom contribui la această creștere în timp ce sprijinim internaționalizarea companiilor italiene, concentrându-ne pe competențele distinctive ale Grupului nostru, pe sinergiile inter-divizionare și pe programele de redresare și reziliență. În special, ne vom concentra finanțarea pe dezvoltarea durabilă a lanțurilor de aprovizionare din sectorul agro-alimentar – un sector strategic în țările deservite – al producției, comerțului și transportului", spune Marco Elio Rottigni (foto), șeful Diviziei Bănci Subsidiare Internaționale a Intesa Sanpaolo.
În cadrul serviciilor bancare digitale, divizia implementează o reproiectare a ofertei sale digitale și consolidează modelul de distribuție omni-canal pentru a accelera digitalizarea clienților. Această cale este susținută de o convergență IT tot mai mare către o platformă unică la nivel de Grup, care se extinde la principalele bănci ale Diviziei.
Citește și:
Sprijinul acordat economiei reale și gospodăriilor a mers mână în mână cu inițiativele sociale și culturale, precum și cu lucrul în vederea atingerii obiectivelor Net-Zero. Printre acestea s-au numărat intervenții extraordinare pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a ajuta populațiile afectate de cutremurul din Croația și Albania și pentru a găzdui refugiații ucraineni.
Pe parcursul Planului de afaceri 2022-2025 al Grupului, Divizia ISBD își propune să își extindă în continuare activitățile de Investment Banking și Piețe Globale prin valorificarea capacităților distinctive ale Diviziei IMI Corporate & Investment Banking, să lanseze International Corporate Advisory pentru IMM-uri în sinergie cu Divizia Banca dei Territori și să dezvolte un model de servicii dedicate clienților privați în colaborare cu Intesa Sanpaolo Private Banking și Eurizon.