La un deceniu de la adoptarea de către Uniunea Europeană, România dă undă verde utilizării pe scară largă a semnăturii electronice avansate, facilitând accesul cetăţenilor şi companiilor la mijloace digitale accesibile şi sigure, în interacţiunea cu instituţiile statului şi între ele. Semnătura digitală și identificarea persoanelor la distanță au fost soluții disponibile pe piața românească încă din 2014 prin intermediul Namirial, o companie care a venit de la pizza și pastele din Italia să digitalizare birocrația românească. Adrian Dinculescu, Managing Director al Namirial, povestește cum a fost implementată această inovație chiar din timpurile în care legislația românească punea bețe în roate digitalizării, dar și cum AI-ul va avea un cuvânt de spus în dezvoltarea acestor tehnologii.

Wall-Street.ro și Future Banking îți prezintă în cadrul proiectului "50 de inovații care au schimbat bankingul" proiectele, tehnologiile și funcționalitățile care ne-au determinat să facem banking altfel, să ne schimbăm obiceiurile de plată sau să ne simplificăm semnificativ viața de zi cu zi în sfera financiară.

Adrian Dinculescu este Managing Director al Namirial, cu compania mamă în Italia, și conduce prima instituție din România care a oferit soluții de identificare la distanță în țară. Primul birou Namirial din România a fost deschis în 2012, dar a început să lucreze efectiv cu clienți din țară în 2014, atunci când a intrat în vigoare eIDAS.

Regulamentul eIDAS facilitează tranzacțiile transfrontaliere sigure prin stabilirea unui cadru pentru identitatea și autentificarea digitală. Scopul său este de a crea încredere în interacțiunile electronice și de a promova servicii digitale neîntrerupte în UE.

„La 10 ani de când a intrat eIDAS în vigoare emitem un număr semnificativ de certificate în România, fiind în top trei țări la numărul de certificate emise. Namirial a beneficiat de un context legal favorit nouă, dar de o legislație dificilă impusă de politicile din România. Noi aveam în Italia posibilitatea de a face identificare la distanță, iar în România nu exista această posibilitate”, a declarat Adrian Dinculescu.

Citește articolul integral la ACEST link pe wall-street.ro