Fuziunea dintre Eximbank și Banca Românească a ajuns la final. Începând cu 3 ianuarie 2023, toți clienții Băncii Românești vor deveni clienți EximBank.

Conturile şi serviciile Băncii Românești vor putea fi accesate până la 30 decembrie 2022. La finalul zilei bancare de 30 decembrie 2022, conturile, produsele şi serviciile utilizate la Banca Românească vor fi transferate la EximBank. Din 3 ianuarie 2023, clienții Băncii Românești devin clienți EximBank.

În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank și National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al Băncii Românesti (BROM), iar, în luna decembrie 2019, tranzacția a primit avizele de neobiecțiune din partea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României, autoritățile de reglementare relevante pentru această tranzacție.

Odată cu îndeplinirea cerințelor obligatorii de reglementare și a celorlalte elemente prevăzute în acordul pe care EximBank și National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condițiile pentru încheierea tranzacției.

CITEȘTE ȘI: EximBank și Banca Românească, pregătite să fuzioneze

Preţul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 de milioane de euro.

Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Românești de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, și rambursarea, de către BROM, a finanțării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacția nu a implicat nicio finanțare de la bugetul de stat.

La finalul anului 2021, EximBank se poziționa în top 10 cele mai mari bănci după active din România. Odată cu finalizarea fuziunii, banca va ajunge pe locul opt după active. 

Detalii utile pentru clienți pot fi găsite pe site-urile celor două bănci, aici și aici.