Comisia Europeană a aprobat, în temeiul regulamentului UE privind fuziunile, preluarea băncii româneşti Alpha Bank Romania S.A. de către grupul bancar italian UniCredit S.p.A., informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Fuziunea dintre UniCredit Bank SA şi Alpha Bank Romania SA va crea a treia bancă ca mărime de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă combinată de 12% din punct de vedere total active.


Conform acordului anunţat în octombrie 2023, UniCredit a convenit achiziţionarea participaţiei de 9% deţinută de Guvernul elen la Alpha Bank, alături de o participaţie majoritară în subsidiara Alpha Bank din România, pe care intenţionează să o unească cu propria sa afacere din România. De asemenea, cele două părţi au încheiat un parteneriat de distribuţie şi o societate mixtă pe segmentul produselor de economii pentru pensii.

Potrivit Executivului comunitar, tranzacţia are legătură în principal cu diferite servicii bancare şi financiare din România, precum retail banking şi corporate banking, servicii pe pieţele financiare şi alte servicii financiare.

"Comisia a ajuns la concluzia că tranzacţia nu ridică îngrijorări în ceea ce priveşte concurenţa, având în vedere poziţiile de piaţă limitate ale companiilor rezultate în urma tranzacţiei propuse. Tranzacţia a fost examinată în cadrul unei proceduri simplificate de revizuire a fuziunilor", se arată în comunicatul de presă al Executivului comunitar.

Perfectarea tranzacţiei este aşteptată în 2024, sub rezerva finalizării unui proces de due diligence, a obţinerii aprobărilor corporative pentru fuziune şi a tuturor aprobărilor şi acordurilor de reglementare necesare, inclusiv în materie de concurenţă. La finalizare, este de aşteptat ca Alpha Bank să deţină 9,9% din capitalul social al entităţii combinate şi să primească o contravaloare în numerar de 300 milioane euro. Componenta de numerar rămâne supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă este cazul. 

Cu ce „zestre” va fi preluată Alpha Bank de către Unicredit: Profitul băncii a avut o creștere de aproape 50% față de T1 2023

Alpha Bank Romania (ABR) anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024 anunțând un profit net de 16 milioane de euro, cu 45,5% mai mult față de primul trimestru al anului precedent (când profitul net întegistrat a fost de 11 milioane de euro). Portofoliul net de credite a crescut cu 7% față de T1 2023, la 3,2 miliarde euro, în timp ce portofoliul de depozite a crescut cu 18%, la 3,5 miliarde euro. În același timp, activele totale ale băncii au ajuns la 4,7 miliarde euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Alpha Bank România consemnează o performanță istorică în primul trimestru din 2024 în ceea ce privește originarea de noi credite ipotecare, cu o creștere de 61% față de perioada similară din 2023, generată de preocuparea constantă a băncii de a oferi clienților soluții de finanțare ipotecară accesibile și competitive.

În același timp, soluțiile financiare inovatoare menite să răspundă nevoilor diverse ale clienților noștri, precum și experiența flexibilă de obținere a unui împrumut atât online, cât și în sucursale, au generat alte rezultate notabile în primul trimestru în ceea ce privește volumul creditelor de consum, care a crescut cu 19% față de primul trimestru din 2023.