România este țara proprietarilor: peste 94% dintre cetățeni locuiesc în locuințe proprii, față de 70%, media europeană. Acest lucru este considerat de multe ori simptomul unei educații financiare deficitare sau o lipsă a imaginației în ceea ce privește investițiile. Totuși, Dan Niculae, Managing Director al Imobiliare.ro Finance, vine cu o nouă perspectivă: românii cumpără case fiindcă este mai avantajos decât să locuiești în chirie.

Investiția în imobiliare la români este încă văzută ca o oportunitate. Piața merge numai în sus în ultimii ani, însă, cât timp vor mai adopta românii acest comportament ține de raportul dintre prețul locuințelor și venit. În ultimii ani, oferta este pe un trend descendent accelerat, influențat de politicile administrative locale care se răspândesc în mai multe orașe. În ultimii 10 ani, veniturile românilor au crescut mai accelerat decât prețurile locuințelor. Noi încă ne permitem să cumpărăm case, singura problemă este că avem din ce în ce mai puține. Dan Niculae, Imobiliare.ro Finance


Conform datelor Eurostat, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%).

Credite ipotecare 100% online? Românii nu caută confortul când cumpără o casă, ci „scurtătura”

Digitalizarea completă a creditului ipotecar ar putea avea loc foarte curând în România, iar cumpărătorii de locuințe vor putea astfel să contracteze un credit 100% online. Totuși, Reprezentantul Imobiliare.ro Finance spune că românii nu caută neapărat confortul în ceea ce privește creditarea ipotecară, ci scurtarea timpului.

„Tehnologia, pe zona de ipotecar nu punctează atât de mult în ceea ce privește confortul, ci rapiditatea procesului. La creditele de consum, deciziile se pot lua și din impuls. Atunci când vorbim de credite pentru case, oamenii trebuie să știe că au luat cea mai bună decizie. Dacă nu iau un credit suficient de repede risc să pierd casa. Românii sunt dispuși să renunțe la confort doar ca să știe că au ales bine: privesc finanțarea ca pe un mijloc, nu ca pe un scop”, conchide Dan Niculae. 

Future Banking Summit este un eveniment susținut de Raiffeisen Bank, ING, Mastercard, Iron Mountain, UniCredit Bank, Garanti BBVA, Visa, evrotrust, Banca Transilvania, Infocert - (Gold Partners), Fort, BCR, CEC Bank, Namirial, Inform (Austria Card), NETOPIA Payments, fme România, Alpha Bank, evrixa!, imobiliare.ro, imobiliare finance, Optimizor, Filip & Company, dendrio, BSMP, Advahoo, finshape, Salt Bank - (Silver Partners), cu suportul Exim Banca Românească, matricia, DAAC Digital, Lendox.