UniCredit Foundation, fundația corporativă a UniCredit Group, dedicată deblocării potențialului următoarei generații europene, și Teach For All (TFA), o rețea globală de organizații partenere, independente, concentrate pe asigurarea accesului la educație de calitate pentru toți copiii, lansează un program pe trei ani, bazat pe un parteneriat în valoare de 5,5 milioane de euro, pentru promovarea egalității în educația tinerilor din șase țări europene în care își desfășoară activitatea banca: Italia, Germania, Austria, Bulgaria, România și Slovacia.

În următorii trei ani, Fundația UniCredit nu numai că alocă 5,5 milioane de euro pentru acest parteneriat paneuropean, dar își aduce aportul pentru a sprijini Teach For All în misiunea sa de a cultiva și forma profesori excepționali, care vor activa în școli defavorizate din țările respective. Prin abordarea decalajelor educaționale, experimentate de copii din întreaga Europă, acest parteneriat se angajează, de asemenea, să prevină abandonul școlar timpuriu în rândul tinerilor.

O publicație online Eurostat din 2023 care furnizează statistici privind educația și formarea în Uniunea Europeană (UE) arată că aproximativ 9,6% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani din UE au absolvit cel mult o formă de învățământ secundar inferior și nu mai urmează nicio formă de educație continuă. 11,1% dintre bărbații tineri și 8% dintre femeile tinere din UE au părăsit timpuriu educația și formarea. Implicațiile abandonului școlar timpuriu sunt semnificative, reflectându-se în oportunități de învățare și angajare imediate ratate și în consecințe potențiale pe termen lung, cum ar fi venituri reduse la vârsta adultă, sănătate mentală compromisă și excluziune socială.

Acest parteneriat aduce investiția totală a Fundației UniCredit în programe educaționale de la începutul anului la 18,1 milioane de euro, adică la 91% din cele 20 de milioane de euro alocate de grupul UniCredit Fundației.

Acest angajament subliniază devotamentul Fundației UniCredit față de cauza comună și rolul său esențial în cadrul strategiei sociale globale a grupului, care a alocat un volum total de aproximativ opt miliarde de euro pentru finanțari sociale prin microcreditare și împrumuturi dedicate zonelor defavorizate.

Toate acestea fac parte dintr-o sumă totală dedicată sferei ESG pentru anul fiscal 2022 și primele nouă luni din 2023 de aproximativ 80 de miliarde de euro. În plus, UniCredit Group a investit un total de 36,5 milioane de euro în 2022 în inițiative sociale și filantropice, dintre care 8 milioane au fost alocate educației și tinerilor.

De când și-au lansat colaborarea cu o investiție de aproximativ două milioane de euro în 2022, UniCredit Group și Teach For All au avut deja un impact profund asupra educației tinerilor din Europa. Împreună, au pregătit și sprijinit cu succes 592 de profesori din cadrul rețelei Teach For All din Europa, îmbunătățind experiențele educaționale a peste 40.600 de elevi de pe întregul continent, doar într-un singur an.

Prin noul parteneriat, UniCredit Foundation și partenerii din rețeaua locală Teach For All vor forma și dezvolta peste 1.400 de profesori, cu impact pentru peste 83.000 de elevi și studenți până în 2026. În plus, partenerii din rețea vor colabora în cei trei ani cu peste 3.600 de absolvenți și peste 10.870 de profesori la nivelul întregului sistem de învățământ.

„UniCredit Bank s-a implicat și se implică activ în viața comunițătilor, iar educația a fost mereu în atenția noastră. Am început încă din 2016 parteneriatul nostru cu Teach for Romania reușind să ajungem la zeci de profesori și astfel, la mii de copii, dar și să-i implicăm pe colegii noștri în acțiuni de voluntariat. Iată că acum ne bucurăm să anunțăm continuarea parteneriatul cu Teach for România cu suportul valoros și consistent al Fundației UniCredit”, a sous Mihaela Lupu (foto), CEO UniCredit Bank România.

„Colaborarea noastră pentru următorii trei ani va consolida semnificativ aceste eforturi și rezultate, Fundația UniCredit oferind resurse și sprijin în formarea cadrelor didactice implicate pentru a ajuta comunitățile locale să revitalizeze sistemele educaționale în zone defavorizate și ajutând la construirea unor medii școlare mai incluzive, cu educație de calitate pentru toți copiii, an de an”, a adăugat Mihaela Lupu.

În acest an școlar, prin parteneriatul cu UniCredit, Teach for Romania va ajunge la aproximativ 26.000 de copii din 137 de școli, care vor avea acces la un profesor lider şi la programe educaţionale ce vizează impact direct și măsurabil la competențele cheie de care are nevoie orice elev din România, indiferent de unde pornește și de școala la care merge – literație, numerație, abilități socio-emoționale, competențe de leadership, cetățenie activă și dezvoltare sustenabilă, în acord cu natura.

Anul acesta, UniCredit România susține parteneriatul dintre Teach for Romania și Facultatea de Psihilogie și Științele Educației pentru un programul postuniversitar „Leadership educațional pentru transformare sustenabilă”, singura colaborare dintre mediul universitar și sectorul ONG destinată profesioniștilor care activează în domeniul educației publice. 

În ultimii opt ani, UniCredit România a finanțat în mod direct peste 50 de cadre didactice Teach for Romania care au ajuns la aproximativ 5000 de elevi din școli vulnerabile din 20 de județe ale României. În 2021, cu sprijinul UniCredit, Teach for Romania s-a numărat printre liderii educației publice digitale, lansând primul program de pedagogie digitală care pregătea profesorii să genereze învățare autentică în mediul digital.