Fondurile deschise de investiţii şi fondurile alternative de investiţii au încheiat anul trecut cu active de aproape 38 de miliarde de lei, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Jan Pricop.

„În ultimii 10 ani avem o creştere de 39% a activelor la nivelul întregii pieţe, pe cele două segmente: fonduri deschise de investiţii şi fonduri de investiţii alternative. Am încheiat anul 2023 cu active de aproape 38 de miliarde de lei, dintre care puţin peste 20 de miliarde de lei sunt activele fondurilor deschise de investiţii, iar diferenţa de 17,5 miliarde de lei sunt fonduri de investiţii alternative. Pe segmente, pe tipuri de fonduri, avem o evoluţie pozitivă. La total avem un plus de 17% la nivel de active. Este adevărat, ne-au ajutat şi randamentele pozitive înregistrate în special de fondurile de acţiuni şi diversificate. Observăm creşteri notabile la fondurile de acţiuni, un plus de 36% la nivel de active, la fondurile diversificate un plus de 23%, dar a existat şi o creştere la nivelul fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, de 12%", a spus Jan Pricop, la evenimentul "Piaţa fondurilor de investiţii în 2024 - aşteptări şi provocări", organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri, transmite Agerpres.

El a spus că în valoare absolută, în 2023, se înregistrează un plus de 1,1 miliarde de lei la fondurile de obligaţiuni şi circa un miliard de lei la fondurile de acţiuni.

Potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, fondurile deschise de investiţii şi fondurile alternative de investiţii au încheiat anul 2022 cu active 44,264 de miliarde lei, din care 26,833 miliarde de lei la fondurile alternative de investiţii şi 17,431 miliarde de lei la fondurile deschise de investiţii.

Jan Pricop a afirmat că o evoluţie îmbucurătoare s-a înregistrat în ceea ce priveşte numărul de investitori. Fondurile deschise de investiţii au încheiat anul trecut cu un plus de 28%. De asemenea, au avut loc creşteri notabile pe segmentul fondurilor diversificate, de 36%, iar fondurile de acţiuni au consemnat o creştere de aproape 38%. În valoare absolută, o creştere notabilă a avut loc la fondurile de obligaţiuni, un plus de 37.000 de investitori, şi la cele de acţiuni, aproape 20.000 de investitori.

În ceea ce priveşte subscrierile nete, începând cu trimestrul II al anului trecut, acestea au redevenit pozitive. Trimestrul IV s-a încheiat cu intrări nete de aproape 700 de milioane de lei în fondurile deschise de investiţii.

Foto: Pexels