First Bank și-a anunțat rezultatele financiare pentru anul 2021. Astfel, banca raportează un profit de 57,1 milioane de lei pentru anul precedent, care reprezintă o creștere „semnificativă” față de 2020, potrivit reprezentanților acesteia.

„Rezultatele financiare din 2021 reflectă o performanță financiară importantă, iar prin măsurile pe care le-am adoptat, am atins un nivel puternic de capitalizare și lichiditate. Continuăm să rămânem aproape de clienții noștri, oferind soluții financiare personalizate și eficiente”, precizează CEO-ul First Bank, Henk Paardekooper.

De asemenea, veniturile operaționale nete ale băncii au crescut cu 7% față de 2020, atingând valoarea de 354 milioane lei. La sfârșitul anului 2021, activele totale ale băncii depășeau 6,9 miliarde lei, în timp ce capitalul propriu a ajuns la aproape 800 milioane lei, iar sursele atrase de la client se ridică la 5,2 miliarde lei. Rata totală de adecvare a capitalului a ajuns la 23,14%, iar rata lichidității a fost cu mult peste 200%.

Mai mult, valoarea creditelor acordate a înregistrat o evoluție „semnificativă” pe toate segmentele de clienți, conform First Bank. Mai precis, portofoliul de credite a ajuns la 4,1 miliarde lei, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului precedent. 

De asemenea, alăturarea băncii în programul guvernamental IMM Invest, din al doilea an de dezvoltare, a dus la o alocare de fonduri de 329,29 milioane de lei în 2021, care reprezintă o creștere de aproape 50% față de anul precedent (46,39%). 

Cât despre raportul cost-venituri, acesta s-a îmbunătățit și a atins 79% în 2021, comparativ cu 93% în 2020, datorită eficienței operaționale sporite ca urmare a investițiilor în digitalizare și automatizare a proceselor, potrivit băncii.

Luna trecută, First Bank anunța că oferă 50% reducere pentru creditele sale verzi companiilor care doresc să instaleze panouri fotovoltaice atât în vederea recuperării cheltuielilor cu energia electrică, cât și a posibilității devenirii consumatori - producători de energie (prosumatori). Mai multe detalii, aici.

În ultimii trei ani, First Bank a desfășurat procese ample de transformare, susținute de investiții în tehnologie, produse, procese și resursa umană, în valoare de aproape 100 de milioane de lei. 

First Bank este o bancă care oferă o gamă largă de produse și servicii financiare clienților persoane fizice, persoane juridice și întreprinderi mici și mijlocii. Cu 40 de sucursale la nivel național și peste 110.000 de clienți activi, banca are ca obiectiv oferirea de produse și servicii de top ce permit efectuarea de operațiuni bancare într-un mod simplu și eficient, care garantează clienților o experiență de utilizare modernă și adaptată nevoilor lor, potrivit First Bank.

Credit foto: 149929981 © Lenutaidi | Dreamstime.com