Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat aproape 2,41 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ministerul a împrumutat 861,9 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 82 luni şi un randament mediu de 6,71% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,07 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

De asemenea, MF a împrumutat 1,548 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la 7 luni, la un randament mediu de 6,00% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 800 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,9 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iulie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,585 miliarde de lei, este cu 365 milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în iunie 2024, de 6,95 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.