Ministerul Finanţelor (MF) şi Amazon Web Services (AWS) au semnat un Memorandum de Înţelegere cu scopul de a sprijini agenda instituţiei privind transformarea digitală a sistemelor financiar-bancare, fiscale şi vamale, potrivit Agerpres.
„Vrem să creăm un cadru transparent de colaborare cu furnizori de produse în domeniul informatizării, să lucrăm împreună, să putem cuantifica progresele concret şi rapid şi să consolidăm puternic competenţele de profil la nivelul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor subordonate angrenate în procesul de transformare digitală. Mulţumesc Amazon Web Services pentru că s-a alăturat iniţiativei MF de parteneriat cu marile companii din piaţa de profil şi cred cu tărie că această colaborare va schimba serviciul public din temelii", a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Citește și:
Ce presupune memorandumul?
În cadrul Memorandumului de înţelegere, AWS va împărtăşi cunoştinţe cu privire la cele mai recente tendinţe în tehnologia cloud, inteligenţă artificială (AI) şi Big Data, precum şi exemple din întreaga lume cu privire la modul în care organizaţiile din sectorul public pot valorifica mai bine datele pe care le deţin pentru a crea politici publice bazate pe dovezi şi a livra servicii publice centrate pe cetăţean.
„Suntem bucuroşi să sprijinim Ministerul Finanţelor în eforturile sale de a accelera transformarea digitală şi inovarea, pentru a oferi cetăţenilor servicii mai bune, mai rapide şi mai sigure. Îl felicităm pe domnul ministru Câciu pentru viziunea sa unică de a înfiinţa un Centru de excelenţă în noi tehnologii în cadrul Ministerului şi sperăm că mai multe organizaţii din sectorul public vor folosi acest model pentru a-şi accelera propria agendă de transformare digitală", a afirmat și Franco Spicciariello, Director de Politici Publice pentru Italia şi Europa de Sud, Centrală şi Sud-Est în cadrul AWS.
Cu ajutorul AWS, angajații Finanțelor vor fi formați în sfera noilor tehnologii, vor beneficia de prezentări de bune practici în domeniu şi demonstraţii de soluţii tehnologice.
Citește și:
Acţiunile concrete cuprinse în Memorandum includ:
- training-uri şi ateliere tehnice în noi tehnologii, inclusiv elemente fundamentale ale tehnologiei de Cloud, BigData, inteligenţă artificială şi securitate;
- ateliere şi mese rotunde dedicate guvernanţei cloud-ului şi exemplelor de utilizare a tehnologiei şi a beneficiilor în ceea ce priveşte eficienţa, agilitatea, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea experienţei de interacţiune online cu cetăţenii;
- verificarea practică a tehnologiilor propuse (Proof of Concept);
- furnizarea de metodologie şi suport pentru înfiinţarea unui Centru de excelenţă în cloud;
- promovarea inovaţiilor digitale în sistemele bugetar, financiar-bancar, fiscal şi vamal;
- dezvoltarea unei forţe de muncă pregătite pentru lucrul cu tehnologiile implementate.
Foto: Dreamstime