Raiffeisen Bank anunță o nouă ediție a Black Sea ClimAccelerator, acceleratorul regional pentru startup-urile verzi, care va oferi finanțări totale de 300.000 de euro. Ajuns la cea de a doua ediție, acesta este dedicat startup-urilor verzi care sunt „dornice să inoveze pentru un viitor mai sustenabil”, potrivit Raiffeisen, iar înscrierile sunt deschise în perioada 24 mai - 24 iulie.

„Prima ediție Black Sea ClimAccelerator ne-a arătat că există un potențial imens în piața start-up-urilor green care se află la început de drum. Ne-am dat seama că subiectul nu este doar dezbătut public, ci și în spațiul privat se caută soluții de eco-inovare care au nevoie de instrumente și resurse pentru a-și duce misiunea la următorul nivel. Astfel, în 2022 căutăm o nouă generație de antreprenori care pot să răspundă la provocarea majoră a secolului: schimbările climatice. Astfel, încurajăm antreprenoriatul green prin inovație, creativitate și tehnologice alături de un ecosistem de parteneri, mentori, jurați, investitori”, precizează Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest

În cadrul Black Sea ClimAccelerator, orice start-up care adresează „prin soluții inovatoare” schimbările climatice poate aplica, conform băncii. Start-up-urile vor avea posibilitatea aici de a-și verifica ideea și de a atrage investiții, iar cele mai promițătoare dintre acestea (din România și Bulgaria) vor intra într-un program complex ce include, printre altele: workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing, evenimente internaționale și, nu în ultimul rând, o finanțare pentru a-și dezvolta afacerea.

Principalul rol al Black Sea ClimAccelerator este să „intervină” în procesul schimbărilor climatice prin dezvoltarea domeniului Cleantech, prin identificarea startup-urilor care, prin inovație și tehnologie, pot implementa soluții viabile și scalabile. 

Start-up-urile „Early Stage” doritoare (detalii mai jos) pot aplica la cea de-a doua ediție în perioada 24 mai - 24 iulie, iar potrivit Black Sea ClimAccelerator, tipurile de soluții eligibile pot aborda teme precum:

  • eficientizarea managementului deșeurilor;
  • agricultură inteligentă (AI);
  • economie circulară prin tehnologie;
  • reducerea emisiilor de carbon din diverse industrii;
  • soluții care utilizează energia verde/tehnologii verzi pentru un mediu mai curat;
  • dezvoltarea de materiale sustenabile;
  • „orice start-up” care contribuie la reducerea emisiilor sau captarea gazelor cu efect de seră. 

Important de menționat este, însă, faptul că start-up-urile vor fi diferențiate în funcție de stadiul de dezvoltare al acestora: 

  1. Stadiul de dezvoltare „Early Stage”, aferent start-up-urilor care au o idee, dar care sunt în stadiul incipient. 16 astfel de start-up-uri din România vor primi un grant în valoare de 5.000 de euro și sprijin în validarea ideii de business
  2. „MVP”, pentru start-up-urile care au deja un prototip validat cu clienți. Pentru această categorie există 6 locuri disponibile în program și vor putea primi un grant de 20.000 euro, sprijin în atragerea clienților, precum și consultanță de specialitate în funcție de nevoile specifice.
  3. „Growth”, destinat start-up-urilor care au deja soluții scalabile. 6 astfel de start-up-uri din România vor beneficia de sesiuni de consultanță de specialitate pe nevoile lor specifice, inclusiv pe înțelegerea terms sheet-urilor pentru investiții, de activități de identificare a oportunităților de granturi atât la nivel local, cât și internațional și de activități de facilitare și suport care să le pregătească pentru atragerea de investiții și finanțări. 

Astfel, procesul de înscriere este deschis, în prezent (24 mai - 24 iulie), doar pentru start-up-urile care se identifică cu categoria „Early Stage”, subliniază Raiffeisen Bank.

Toate start-up-urile selectate vor participa și la sesiuni de mentorat individuale, sesiuni de peer sharing la nivel național și internațional și se vor conecta cu actori cheie din ecosistem. În plus, start-up-urile din categoriile MVP și Growth vor participa la evenimente și târguri naționale și internaționale și la Demo Day, un eveniment național în care își vor prezenta soluția în fața jucătorilor cheie din piață și vor participa la sesiuni de networking. 

Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC și Impact Hub Bucharest, iar ca parteneri principali sunt Raiffeisen Bank, OMV Petrom, The Climate Vertical, Volta sau Innovation Accelerator (în Bulgaria).

În ediția din 2021, 179 de start-up-uri ecoinovatoare au aplicat la Black Sea ClimAccelerator, dintre care doar 28 au fost selectate.

Înscrierile se pot realiza de aici.

Credit foto: 17886248 © Viorel Dudau | Dreamstime.com