România pierde anul prin evaziune aproximativ 30 de miliarde de euro, bani care ne-ar putea ajuta țara să plătească salarii, pensii, burse școlare sau să construiască autostrăzi. În încercarea de a pune un „petic sacului cu bani al României”, Finanțele au anunțat o adevărată reformă fiscală și restructurare a Fiscului, însă, cel mai mult a avut de plătit antreprenorul român din aceste schimbări. Mai exact, un patron de firmă din România a întâmpinat anul trecut peste 200 de modificări fiscale, e-factura fiind doar vârful aisbergului. Rezultatul? Ministrul de Finanțe joacă cartea digitalizării ANAF pentru rezolvarea deficitului bugetar, dar specialiștii spun că unele firme ar putea intra în faliment din cauza volatilității fiscale.

Fie că vorbim de e-factura, modulele antifraudă, e-TVA, SAF-T, e-Sigiliu sau e-Transport,  toate sunt instrumente care vor acționa sinergic în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, reducerii considerabile a fraudelor fiscale și a evaziunii fiscale, precum și pentru creșterea gradului de colectare.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe al României


Antreprenorii români sunt prima țintă a modificărilor fiscale aduse de Ministerul de Finanțe, iar acestea au creat un mediu volatil în care să își desfășoare activitatea. Dacă cele mai cunoscute publicului larg sunt schimbările aduse de e-Factura, care au generat un haos total, și cele de e-TVA anunțate inițial în iunie că vor intra în vigoare în iulie, în practică modificările fiscale sunt mult mai numeroase. Concret, în 2023 au fost 219 modificări de lege cu impact direct asupra firmelor, iar în 2024, până la final de iulie, sunt 124 de modificări fiscale, conform legilor publicate online de ANAF.


Cum se scuză Finanțele? 10% din PIB sau între 32 și 33 de miliarde de euro: atât pierde anual România din cauza evaziunii fiscale, a declarat fostul ministru de Finanțe (actual ministru al MIPE), Adrian Câciu în emisiunea România Politică de la Prima News. Țara noastră este una dintre campioanele europene în ceea ce privește evaziunea fiscală, un lucru care slăbește un buget de stat care era deja „subnutrit”. Mai mult de atât, conform lui Adrian Câciu, în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume că 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român - adică, atât trebuie să aducă Fiscul la buget ca Uniunea Europeană să continue să subvenționeze România cu bani.

Îl vom întreba pe Ministrul de Finanțe cum are de gând să rezolve problema deficitului bugetar fără să mai „enerveze” mediul de afaceri. Participă la Future Banking Summit pentru a vedea cu ce taxe ne vom confrunta începând de anul viitor.


„La nivelul administrației fiscale implementăm tehnologii avansate care ne permit să monitorizăm și să analizăm datele într-un mod mult mai detaliat și mai rapid decât în trecut. Utilizarea algoritmilor de inteligență artificială și a sistemelor de analiză predictivă ne ajută să detectăm anomalii și comportamente suspecte pe care administrația fiscală nici nu le avea în vedere. Fie că vorbim de e-factura, modulele antifraudă, e-TVA, SAF-T, e-Sigiliu sau e-Transport, toate sunt instrumente care vor acționa sinergic în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, reducerii considerabile a fraudelor fiscale și a evaziunii fiscale, precum și pentru creșterea gradului de colectare”, a declarat ministrul Marcel Boloș, în exclusivitate pentru Future Banking.

Fiscul cere, serverul spune nu. Șeful IMM-urilor:  „Fă-ți întâi curățenie în curtea proprie și apoi cere!”

Specialiștii în fiscalitate au tras un semnal de atenție asupra faptului că implementarea noilor sisteme informatice de către ANAF va duce la creșterea costurilor pentru firme. Totodată, specialiștii spun că cel afectat de aceste modificări o să fie „bunul contribuabili”, cel care își achita obligațiile fiscale și înainte de noile implementări ale ANAF. Primul hop al antreprenorului român, implementarea e-factura, a fost trecut cu greu de unii antreprenori, dar nu pentru că aceștia nu ar avea competențe digitale, ci pentru că serverele ANAF au întâmpinat probleme, este de părere Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

„Întreprinzătorii au menționat: «bine, bine, noi ne conformăm, dar site-ul ANAF nu funcționează». Fă-ți întâi curățenie în curtea proprie, și apoi cere! Aveam nevoie de e-factura. Majoritatea întreprinzătorilor sunt de acord cu e-factura, însă 7 din 10 spun că aceasta nu rezolva evaziunii fiscale. De ce? Pentru că cei care erau cinstiți fac și e-factura acum. Conformarea se face tot de către întreprinzătorii cinstiți. Ce facem cu cei nefiscalizați? cu diverse service-uri auto sau pensiuni turistice. Acolo nu vedem o rezolvare. Statul trebuie să schimbe instrumentele, nu să le folosească pe aceleași crezând că o să aibă alte rezultate”, a declarat Florin Jianu pentru wall-street.ro.

Firmele riscă să intre în faliment dacă Finanțele se mai „joacă” mult cu legea

Mediul de afaceri din România este profund afectat și destabilizat de schimbările fiscale dese, creșterea taxelor și aplicarea legilor chiar și de pe o zi pe alta, așa cum s-a întâmplat în ultimii aproape doi ani. Legile sunt aplicate înainte să fie înțelese, pentru că direcția generală a instituțiilor de stat în relație cu contribuabilul este de a-l prinde cu frauda. Din cauza impredictibilității legislative, care afectează din ce în ce mai puternic afacerile mici și mijlocii, tot mai mulți antreprenori amână sau opresc complet investițiile în dezvoltarea afacerilor, conform unei analize NextUp.

„Mulți antreprenori preferă să rămână precauți, fiind constrânși să ia decizii împotriva dezvoltării afacerii, și amână pe termen nedeterminat investițiile. Aceasta este, din păcate, consecința lipsei de claritate în ceea ce privește politicile economice și fiscale. Transparența din partea statului este esențială pentru a stimula încrederea în rândul investitorilor și al mediului de afaceri. Pentru că, da, modificările fiscale, așa cum sunt ele implementate acum, pot duce la un risc crescut de faliment în rândul multor firme”, a declarat Roxana Epure,  Managing Partner NextUp.