Europa este lider în domeniul tehnologiei fintech climatice, poziție evidențiată de marea comunitate de companii nou-înființate din regiune, care valorifică tehnologia pentru a răspunde atât nevoilor de sustenabilitate, cât și celor de finanțare.

Această creștere a fost determinată de un context politic favorabil și de multitudinea de inițiative introduse de guvernele de pe întreg continentul pentru a încuraja inovarea în domeniul finanțării ecologice, se afirmă într-un nou raport al startup-ului elvețian F10.

Raportul „Climate Fintech 2022”, publicat în iunie, aduce o privire de ansamblu asupra industriei globale a tehnologiilor financiare în domeniul climei, identificând peste 400 de întreprinderi nou-înființate la nivel mondial. Dintre acestea, 229 sunt situate în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), ceea ce face regiunea cel mai mare ecosistem de acest gen din lume.

Analizând în profunzime distribuția geografică a întreprinderilor nou-înființate în domeniul tehnologiilor climatice, cercetările au constatat că, deși SUA găzduiește cele mai multe întreprinderi din domeniul tehnologiilor fintech preocupate de ecologie decât oricare altă țară (108), Europa ia inițiativa din perspectiva volumului regional, cu Regatul Unit (57), Germania (30), Elveția (29), Franța (23), Suedia (21), Spania (16), Țările de Jos (13) și Danemarca (opt), clasate printre primele zece cele mai mari centre de tehnologie fintech dedicată climei.

Acest ecosistem, aflat în plină dezvoltare în Europa, poate fi explicat, în parte, prin procesul progresiv de elaborare a politicii de finanțare a climei în regiune, potrivit raportului, prin inițiative precum „Acordul verde european", un set de inițiative politice aprobate în 2020 cu scopul general ca Uniunea Europeană (UE) să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Analizând tendințele de finanțare, raportul constată că investițiile în tehnologiile financiare din domeniul climei au atins un nou record în 2021, acumulând un total de 1,4 miliarde de euro. Suma reprezintă mai mult de jumătate din totalul investițiilor realizate vreodată de industrie (2,7 miliarde EUR), iar activitatea de finanțare din 2022 sugerează că avântul va continua probabil și în acest an.

Sursă foto: Dreamstime
Sursă grafice: F10