Economiștii din ING Bank și Libra Internet Bank au revizuit în scădere estimările de creștere economică a României. Economiști ING au redus estimarea pe care o aveau în privința creșterii economice a României de anul acesta, de la 2%, la 1,3%. Mai pesimiști sunt cei din Libra Internet Bank care au revizuit în jos creșterea economică în acest an la 1,2%, de la 2,6% anterior.
Institutul Național de Statistică a confirmat astăzi avansul anual al PIB la +0,8% în trimestrul al II-lea și creșterea cumulată pe primele șase luni din acest an la +0,7%. Detaliile prezentate referitoare la structura creșterii economice în trimestrul al II-lea au evidențiat doar două ”motoare” cu contribuție pozitivă la formarea PIB: ”agricultura” și ”construcțiile”. Aceste două sectoare cu generat aproape 70% din creșterea economică de 0,8%, celălalt element pozitiv la formarea PIB fiind reprezentat de impozitele nete.
Citește și:
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,1% în trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul anterior, iar în primul semestru s-a majorat cu 0,7% faţă de perioada similară din 2023, pe seria brută, şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (1) publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Creșterea sub potențial a economiei, pierderea de ritm a investițiilor, scăderea absorbției fondurilor europene, menținerea tendinței de încetinire anuală a creditelor acordate societăților nefinanciare pot reprezenta argumente în favoarea continuării seriei de reduceri a dobânzii de politică monetară”, consideră economiștii din Libra Internet Bank.
”În timp ce consumul privat și investițiile au fost din nou motoare pozitive puternice pentru creșterea anuală de 0,8% din trimestrul al doilea, economia românească nu reușește să lase beneficiile acestei activități puternice să se disipeze în exterior prin intermediul importurilor. Acest lucru influențează vizibil creșterea. Ne revizuim în scădere prognoza de creștere pentru 2024, de la 2,0% la 1,3%”, se menționează într-un raport ING trimis investitorilor și semnat de economiștii Tiberiu Ștefan Posea și Valentin Tătaru.
Citește și: