Banii nu aduc fericirea, doar o întrețin. Dragostea! Mereu frumoasă, emoționantă, cu fluturi și emoții, mai puțin când vine vorba de bani și problemele generate de aceștia. Atunci lucrurile se schimbă, iar temperatura se încinge peste măură.

Și pentru că suntem în 14 februarie, și BCR a vrut să vadă cum se reflectă banii în viața de cuplu. Așa că, împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research, a realizat un studiu sociologic.

Ce a aflat? Că 78% dintre cei intervievați au mărturisit că disensiunile legate de bani și situația financiară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu. Pe de altă parte, 53% consideră că educația financiară poate consolida o relație, iar pentru 65% dintre respondenți, planificarea banilor pentru situații neprevăzute este cea mai presantă dorință.

Studiul Unlock vine în contextul în care BCR a anunțat depășirea pragului de 1 milion de români educați financiar prin programele sale Școala de Bani și Financial Coach. Atingerea acestei borne reprezintă punctul de plecare pentru o explorare mai amănunțită a relației românilor cu banii, cu o atenție specială acordată cuplurilor – o componentă majoră a acestui milion de români.

Dana Dima, Vicepreședinte Executiv Retail și Private Banking la BCR, a explicat că „Școala de bani a fost un exercițiu de echipă, am învățat că fiecare om, indiferent de vârstă, are nevoie de disciplină financiară.”

În același timp, 450.000 de consumatori au accesat și programul Financial Coach, iar peste 60% dintre participanți au decis să economisească pentru un fond de urgență.

Prin analiza Unlock, BCR și-a dorit să înțeleagă mai bine deciziile financiare ale românilor, explorând contexte relevante, precum Ziua Îndrăgostiților, pentru a capta dinamica financiară a celor care sunt într-o relație sau căsătoriți.

Siguranța financiară rămâne un aspect important al unei relații, însă accentul se schimbă de la a „avea bani” la modul în care sunt gestionați, astfel încât cuplul să își poată atinge prioritățile.

Avem și un sfat pentru cei care se pregătesc de prima întâlnire: bărbații ar trebui să plătească! La această concluzie a ajuns jumătate dintre cuplurile intervievate în cadrul studiului.

Siguranța financiară

Pentru că menționam acest fapt, este un aspect foarte important pe lista priorităților atunci când oamenii planifică întemeierea unei familii. Este pe locul patru, după comunicarea bună cu persoana iubită, timpul petrecut împreună și valorile comune.

În ceea ce privește gestionarea situațiilor financiare dificile, 65% dintre cupluri afirmă că s-au adaptat și au gestionat împreună schimbările financiare, evidențiind o abordare colaborativă în fața provocărilor. Cu toate acestea, 13% au recunoscut că aceste schimbări au creat tensiuni și dispute, subliniind importanța unui fond de urgență și a planificării financiare.

„A fost o provocare și o oportunitate pentru noi să aducem sub lupă viața de cuplu și banii în România. Nu am fost surprinși să descoperim că banii pot fi un factor de tensiune în relațiile de cuplu, însă am remarcat deschiderea tot mai mare a românilor către educație financiară pentru consolidarea relației. În același timp, am observat diferențe semnificative între cuplurile analizate, iar aici este un element care ne-a surprins plăcut și ne oferă optimism: cu cât cuplurile sunt mai tinere, mai educate și mai profesionalizate, cu atât și partenerii sunt mai deschiși către progres, mai independenți financiar, punând mai degrabă bazele unui parteneriat cu drepturi egale. Iar acest lucru este esențial în reducerea conflictelor și stimularea unor discuții echilibrate despre bani. În schimb, majoritatea cuplurilor clasice, cu venituri comune sau dependente de un singur partener, se confruntă cu vulnerabilități financiare, corelându-se cu niveluri mai scăzute de educație și venituri. În ansamblu, studiul surprinde o serie de progrese evidente în ceea ce privește educația financiară la nivel de cuplu, ceea ce ne bucură să observăm, însă reliefează și o serie de comportamente perimate, care evidențiază nevoia de a sprijini aceste comunități în dezvoltarea unei mai bune înțelegeri și gestionări a resurselor financiare comune”, a menționat Adina Vlad, sociolog și fondator Unlock Market Research.

Economisirea

Tot mai mulți oameni au învățat că este bine să ai o plasă de siguranță, mai ales dacă vremurile sunt tulburi. 74% dintre cupluri declară că pun bani deoparte, iar peste jumătate dintre ele folosesc un produs bancar de economisire, cum ar fi conturi de economii sau depozite​​. Mai mult, 66% dintre cupluri evidențiază fondul de urgență ca fiind principala lor prioritate în ceea ce privește economiile. 37% aleg să păstreze banii într-un cont curent sau normal, iar 19% preferă să păstreze încă banii în formă cash.

Studiul mai arată că 80% dintre cupluri declară că își pun veniturile la comun și gestionează bugetul familiei printr-o discuție comună, ceea ce arată un nivel ridicat de transparență și colaborare în relații. Cu toate acestea, expunerea la educație financiară este încă moderată, cu 46% dintre respondenți care caută periodic informații financiare.

Cu toate acestea, o treime dintre cei intervievați (36%) au ascuns informații despre bani față de parteneri, ceea ce poate duce la neînțelegeri și tensiuni.

Banii în cuplu

Studiu Unlock Market Research la inițiativa BCR a relevat și câteva tipologii principale de cupluri din perspectiva relației cu banii.

Avem cuplul convențional, care apare în 35% dintre cazuri. Acest tip de cuplu tinde să aibă o abordare mai degrabă conformistă a rolurilor de gen și care se transmite și la nivelul în care abordează bugetul în cuplu. Au veniturile la comun și acces la contul celuilalt. Tind să considere că bărbatul ar trebui să fie principalul responsabil pentru susținerea financiară a familiei, în timp ce femeia ar trebui să se ocupe de gestionarea și organizarea banilor. De asemenea, cred în “puterea” financiară - cine câștigă mai mult este mai responsabil pentru cheltuielile casei.

Finanțele sunt potențial un factor de tensiune în cuplu de aceea ei tind mai degrabă să nu abordeze acest subiect (77% dintre cei intervievați au spus că nu discută niciodată despre bani în cadrul relației/familiei), iar educația financiară nu este extrem de prezentă în cadrul acestui cuplu (ex. preferă informații de la prieteni v.s alte surse).

34% dintre cupluri fac parte din categoria „echipă”. Ai regăsim cupluri mai mature, care au tendința de a funcționa foarte mult în tandem, modul în care se raportează la finanțe nefiind o excepție.

Această tipologie de cuplu gestionează banii în mod colaborativ, cu toate fondurile financiare într-un cont comun. Ei nu consideră independența financiară că fiind un element crucial al realatiei și preferă să își asume responsabilitatea financiară împreună. În plus, educația financiară nu este un aspect semnificativ al relației.

Și ajungem la ultima categorie de cupluri, cele progresiste (31%). Sunt în principal adulți tineri (dar nu este o regulă), cu o mentalitate modernă asupra relațiilor și banilor – cred în comunicarea deschisă despre orice subiect, inclusiv despre bani, cred că în cuplu ese bine să existe un anumit grad de independența financiară

Cuplurile din acest segment înțeleg importantă educației pentru că ea poate contribui la o viață de cuplu (financiară) sănătoasă și astfel, poate întări relația în general. Pentru ei, discuțiile despre bani în relație sunt esențiale pentru a menține bunăstarea relației, chiar dacă pot fi delicate uneori.

O altă caracteristică a acestui segment este gradul mai ridicat de conștientizare a importanței planificării pentru situații neprevăzute, precum fondurile de urgență sau inclusiv investițiile pe termen mai lung

Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în luna ianuarie 2024, folosind metoda CAWI, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriți sau într-o relație și locuiesc cu partenerul.

Foto: Pexels