Un val de nerambursări ale datoriilor companiilor din Statele Unite şi Europa este iminent, provocat în parte de cel mai rapid ciclu de înăsprire monetară din ultimii 15 ani, a declarat Deutsche Bank în studiul său anual referitor la insolvenţe, publicat miercuri, transmite Reuters, citat de News.ro.
Deutsche Bank se aşteaptă ca ratele de nerambursare să ajungă la vârf în trimestrul al patrulea al anului viitor. Potrivit băncii, ratele maxime de nerambursare vor ajunge la 9% pentru obligaţiunile din SUA cu randament ridicat, 11,3% pentru împrumuturile din SUA, 4,4% pentru obligaţiunile europene cu randament ridicat şi 7,3% pentru împrumuturile europene.
Creşterile agresive ale ratei dobânzii pentru a domoli inflaţia, efectuate de marile bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, au crescut riscurile de recesiune globală.
Citește și:
Estimarea unei rate maxime de nerambursare a împrumuturilor din SUA de 11,3% ar fi aproape de maximul istoric, în comparaţie cu un vârf de 12% în timpul crizei financiare globale din 2007-2008 şi cu 7,7% în timpul bulei tehnologice din SUA de la sfârşitul anilor 1990, potrivit Deutsche Bank.
Riscurile de nerambursare pentru firmele europene par mai mici decât cele similare din SUA, având în vedere un procent mai mare de obligaţiuni mai bine cotate, precum şi un sprijin fiscal european mai mare şi cantităţi mai mici de datorii în sectoarele cu creştere ridicată, cum ar fi tehnologia.
Pe piaţa europeană a obligaţiunilor cu randament ridicat, sectorul imobiliar este sectorul care se confruntă cu cea mai mare presiune şi reprezintă peste jumătate din toată datoria europeană cu randament ridicat, a spus Deutsche.
Citește și:
Acesta a remarcat că contribuţia de capital nou din partea proprietarilor de capital privat al companiilor, stimulentele fiscale în Europa şi reducerile dobânzilor băncilor centrale pot contribui la atenuarea unor riscuri şi la evitarea celui mai rău scenariu. Totuşi, asta nu ar împiedica un scenariu de bază al ratelor de nerambursare în creştere, a spus Deutsche Bank.
Foto: Dreamstime