CEO-ul și co-fondatorul UiPath, Daniel Dines, anunță achiziționarea unui pachet de 9,57% de acțiuni din RodBun, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc, care oferă o gamă amplă de produse și soluții pentru fermieri.

La aceeași tranzacție a participat și Ionuț Sas, VP Tax la UiPath la nivel global și coleg al lui Dines, care a achiziționat 0,23% din acțiunile RodBun.

„Suntem bucuroși să anunțăm prima noastră tranzacție în sectorul agricol românesc prin investiția în RodBun. Credem cu tărie că viitorul agriculturii se bazează pe cercetare, inovare, digitalizare și sustenabilitate. Prin realizarea de investiții inteligente în această direcție, România are potențialul de a deveni unul dintre jucătorii-cheie din Europa în sectorul agricol. RodBun este o companie unică pe piața locală, reprezentând unul dintre pionierii digitalizării agriculturii românești. Cunoaștem importanța strategică a regiunii agricole a Mării Negre la nivel global, precum și rolul vital al fermierilor în lumea de azi și de mâine, mai ales în contextul încălzirii globale. Din acest motiv, am ales să investim într-o companie care are potențialul de a contribui la realizarea unor sisteme alimentare mai reziliente și eficiente, inclusiv în contexte de criză. Opțiunea pentru RodBun provine din dorința noastră de a sprijini activ planurile strategice ale antreprenorilor români de a deveni jucători regionali semnificativi”, a spus CEO-ul UiPath, Daniel Dines.

Tranzacția a fost realizată prin Ice Vulcan Properties Ltd, un vehicul de investiții deținut de Daniel Dines, care marchează, astfel, și prima investiție a CEO-ului UiPath în sectorul agricol. 

RodBun Grup este o companie specializată în produse și servicii pentru fermierii români. Cea mai importantă activitate a grupului este producerea de sămânță agricolă, acesta fiind cel mai important jucător autohton din acest domeniu.

„Rodbun împlinește chiar în aceste zile douăzeci de ani de existență. Intrăm în acest parteneriat considerând că el asigură o sinteză între experiența și infrastructura noastră vastă pe piața agro din România, pe de o parte, și viziunea globală a echipei lui Daniel Dines, bazată pe excelența în tehnologie, pe de altă parte. Ne unește interesul comun pentru cercetare și inovație. Suntem convinși, de altfel, că investițiile în soluțiile tehnologice adaptate la noua realitate climatică vor deveni diferențiatorul nostru în acest sector competitiv și fragmentat. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu Daniel Dines și Ionut Sas în procesul de transformare a RodBun într-un jucător regional semnificativ, care va influența decisiv sectorul agricol românesc”, a afirmat co-fondatorul RodBun Grup, Daniel Muntean.

În viitorul apropiat, RodBun va numi un Consiliu de Administrație pentru a îndeplini criteriile de guvernanță corporativă impuse de piața de capital, în cadrul căruia Ionuț Sas va fi propus pentru o poziție de membru, în timp ce Daniel Dines va fi un invitat permanent.

Cât despre planurile de viitor ale RodBun, parteneriatul dintre RodBun și Ice Vulcan Properties Ltd vizează și o potențială listare a companiei pe Bursa de Valori București.

Fondată în anul 2002 de Alexandru Iancu și Daniel Muntean, RodBun deține, în prezent, 4 fabrici de semințe, exploatații agricole pentru multiplicarea de sămânță, bază genetică pentru culturile agricole (porumb, floarea soarelui, grâu, lucernă, mazăre, soia, triticale), cât și o rețea logistică extinsă în toată țara – atât pentru transport și depozitare de inputuri agricole, cât și pentru depozitarea de cereale.

RodBun operează, la nivel național, un lanț de 40 de magazine agricole destinate micului fermier tradițional (sub brandul Fitofarmacia RodBun). În plus, compania distribuie inputuri agricole (semințe, pesticide, îngrășăminte), oferă consultanță agricolă și soluții tehnologice complete, precum și servicii de preluare a recoltei din câmp. În portofoliul RodBun se află unele dintre cele mai apreciate branduri de către fermierii români: gama de semințe Fertillia, îngrășămintele foliare Fertilland și îngrășămintele solide Fertillo.

În urma tranzacției, acțiunile RodBun Group SA sunt deținute în proporții egale de 44,27% de către fiecare dintre cei doi co-fondatori, Alexandru Iancu și Daniel Munteanu. Ice Vulcan Properties deține un pachet de 9,57% și Ionuț Sas 0,23%, în timp ce restul de 1,67% din acțiuni sunt în portofoliul angajaților RodBun (acțiuni alocate și nedistribuite, precum și distribuite), precum și de companie.

Sursă foto: UiPath