Primele poziții din clasamentul bancar din țară sunt ocupate de instituții financiare cu capital majoritar românesc, contrar declarațiilor lui Călin Georgescu care spune că „toate băncile sunt străine”. Candidatul la prezidențiale, care a șocat România prin discursul său antieuropean și prorus, spune că nu mai avem piață liberă și că marile corporații au captat deja și sectorul bancar. Situația din piață este total diferită: nu doar că avem bănci românești, dar acestea sunt liderii sistemului bancar autohton.
Unul dintre dezideratele lui Călin Georgescu este acela de a sprijini antreprenorul român prin dezvoltarea de bănci populare. „Se va crea o rețea de bănci populare şi cooperatiste, uniuni de credit, care va finanța implementarea modelului suveranist-distributist, prioritară fiind susținerea agriculturii ecologice, bazate pe conservarea pământului”, se menționează în programul* lui Călin Georgescu.
Citește și:
Acesta a declarat, în una dintre emisiunile la care a participat înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, că toate băncile prezente în România sunt străine.
„Eu ca stat fac bănci populare ca să te ajute. Acum nu te ajută nimeni, toate sunt străine”, a declarat acesta.
Acest lucru este fals. În România există bănci cu capital majoritar românesc, ba mai mult, acestea se află în topul clasamentului bancar românesc.
*Specialiștii spun că programul acestuia nu este îndeajuns de bine definit pentru a putea fi analizat.
Care sunt băncile cu capital majoritar românesc din piață
Conform unui raport efectuat de către Banca Transilvania în 2022, băncile cu capital privat majoritar românesc au o cotă de piaţă de peste 18%, iar cele cu capital străin, de aproape 80%. Totuși, în ultimii doi ani băncile din România au efectuat mai multe tranzacții și și-au consolidat poziția în clasamentul după active.
Citește și:
Situația în funcție de cele mai recente date publicate de BNR, aferente finalului de an 2023.
* Salt Bank, lansată pe 4 aprilie 2024, a apărut după ce Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank în 2021, moment în care instituția financiară a început un întreg proces de reconfigurare.
**Porsche Bank a fost achiziționată de omul de afaceri Dan Ostahie, care controlează retailerul de electro-IT Altex.
Banca Transilvania și-a „bătut în cuie” primul loc în clasament
Cea mai mare instituție financiară din România din punct de vedere al activelor este Banca Transilvania, o bancă românească, născută la Cluj Napoca în 1993. În ultimul an, mamutul de la Cluj Napoca și-a consolidat prima poziție din clasamentul bancar românesc după achiziția OTP Bank România.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost, în primele nouă luni din 2024, de peste 3,907 miliarde lei, din care cel al băncii s-a cifrat la aproape 2,709 miliarde de lei, ca rezultat al creşterii pe mai multe dimensiuni a business-ului, conform datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Citește și:
CEC Bank a urcat pe locul 3 în clasamentul bancar
Tot o bancă românească, de data aceasta de stat, se află pe locul 3 în clasamentul bancar din țară. CEC Bank și-a mărit nivelul activelor acest an ajungând pe poziția a treia în clasamentul bancar din punct de vedere al activelor, depășind francezii de la BRD. CEC Bank este o bancă cu capital 100% românesc, fiind deținută de statul român.
Profitul net al CEC Bank în primul semestru din 2024 a fost de 269,5 milioane de lei, banca statului raportând o scădere a acestuia de 100 de milionae de lei față de perioada similară a anului trecut (369,4 milioane de lei în prima jumătate a anului 2023). Banca spune că principala cauză pentru care au crescut cheltuielile a fost impozitul suplimentar pe cifra de afaceri, o nouă modificare fiscală adusă de guvern anul trecut.
Citește și:
Exim Banca Românească urcă în TOP 10
În TOP 10 se află și Exim Banca Românească, o bancă deținută, de asemenea, de statul român. Exim Banca Românească a urcat în clasamentul bancar după achiziția Băncii Românești, fiind clasată pe poziția 8 ca active.
În 2019 EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Româneasca. În urma acestei tranzacții, EximBank a activat pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.
Ce jucători românești mai există pe piață
În țară avem și bănci „pe persoană fizică”. TechVentures Bank este o bancă 100% românească care îl are în spate pe Olimpiu Bălaș, un IT-ist român care a intrat în piață prin dezvoltarea software-lor bancare. Olimpiu Bălaș deține un procent de 58% din acționariatul TechVentures Bank, fosta Bancă Comercială Feroviară, pe care a cumpărat-o în 2020 de la proprietarul Astra Vagoane.
Citește și:
Mai mult decât băncile tradiționale, avem în România și actori digitali 100% românești. Un exemplu este Salt Bank, lansată pe 4 aprilie 2024, care a apărut după ce Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank în 2021, moment în care instituția financiară a început un întreg proces de reconfigurare.