Securitatea tranzacțiilor bancare este primordială. Avem nevoie să știm că banii noștri sunt protejați, că există suficiente mecanisme de apărare împotriva oricăror posibile probleme.
Sistemul financiar alocă bugete foarte mari pentru siguranța tuturor operațiunilor, astfel încât clienții să stea liniștiți că banii lor sunt protejați.
Pentru First Bank, la fel ca pentru toate băncile din sistem, siguranța este primordială, asigurându-se că toate tranzacțiile sunt foarte bine protejate. Banca a dezvoltat soluții de ultimă generație pentru a oferi clienților săi simplitate și rapiditate, dublate de măsuri de siguranță.
Care sunt soluțiile de securitate?
Cardurile bancare sunt protejate împotriva oricăror pericole, iar Ionuț Encescu, Head of Products & Digital Innovation Hub la First Bank, a menționat două dintre aceste zone de securitate a cardurilor.
Citește și:
„Prima zonă este cea legată de educație continuă a clienților. Petrecem foarte mult timp în a discuta cu clienții, în a le prezenta acestora informațiile relevante despre ceea ce trebuie să facă ei pentru a-și proteja credențialele, pentru a nu cădea pradă infractorilor cibernetici. Este o preocupare foarte importantă și în care noi credem foarte tare. De cealaltă parte, avem zona de funcționalități pe care o oferim clienților și aici pot să împart în două. Vorbim de funcționalitățile legate de securitatea per tranzacție și aici iarăși avem o funcționalitate unică România, cea de CVV dinamic.”
Cealaltă zonă de care menționa Ionuț este legată de securitatea bugetului și care este acoperită prin lista de abonamente despre care am mai vorbit într-un episod anterior. (Puteți vedea aici episodul „Get Digital” despre lista de abonamente)
Citește și:
„Aș putea să vorbesc și despre securitatea în general a tranzacțiilor, cu acele modalități de a face self-service, de a-ți administra singuri limitele cardurilor, în sensul în care poți să blochezi tranzacțiile de pe internet cu un singur click în aplicație. Sau poți să îți modifici limitele, să spui nu vreau să fac tranzacții mai mari de 100 lei pe zi sau de 1.000 lei pe zi și în momentul în care ai nevoie cu adevărat să faci o tranzacție de valoare mai mare, să intri și să mărești temporar limita.”
Mai mult, orice folosire a cardului este acoperită și de securitatea 3D Secure și factor authentication, iar banca roagă clientul, de fiecare dată când este generată o nouă tranzacție online, să o valideze în aplicația mobilă sau cu metoda clasică de SMS și parolă.
Ce e cu CVV-ul dinamic?
CVV-ul dinamic înseamnă că, în momentul în care face cumpărături online, un utilizator poate genera în aplicația mobilă codul numeric pe spatele cardului (CVV) cu o valabilitate limitată în timp. Astfel, presupunând că datele ar fi fost copiate în vreun fel, acel CVV va fi inutil la o tranzacție ulterioară.
Citește și:
Ionuț Encescu spune că, de cele mai multe ori, nici nu mai luăm cardurile cu noi, în timp ce telefonul îl avem aproape în permanență, și astfel un utilizator poate să își vadă detaliile cardului în aplicație, le poate copia ușor, astfel încât să nu mai trebuiască să le introducă manual în site-ul comerciantului, iar „CVV-ul cu valabilitate limitată în timp este un punct de securitate crescută a tranzacțiilor și de liniște personală.”
Utilizatorii față în față cu realitatea
Reprezentantul First Bank a menționat că, din feedbackul primit de la clienți, există o reticență a acestora să facă cumpărături pe site-uri pe care nu au mai intrat până la momentul respectiv, pentru că nu le sunt foarte cunoscute și nu știu dacă este un comerciant în care pot avea încredere.
Citește și:
„Este util atunci să utilizezi niște date care nu mai pot fi utilizate ulterior. Să spunem că vrei să faci o cumpărătură de pe un asemenea sit. Este important să știi că ulterior, dacă am presupune că respectiva platformă ar avea probleme, datele tale nu vor putea fi utilizate pentru alte cumpărături cu ajutorul CVV-ului dinamic”, a subliniat Ionuț Encescu.
Evident, toate aceste soluții au condus la o creștere a comerțului electronic, pentru că utilizatorii sunt convinși de siguranța tranzacțiilor și au încredere că datele lor sunt protejate.
Aplicația de mobile banking a First Bank poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store. Puteți consulta și alte detalii pe site-ul First Bank, aici.
Transcriptul pentru acest articol a fost realizat cu ajutorul soluției software Vatis Tech care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%).
Citește și:
Foto: Dreamstime