Situația generată de pandemia cu SARS-CoV-2 a contribuit la o creștere de 18% a asigurărilor de viață în 2021, față de 2020, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care reprezintă cea mai mare creștere din ultimii ani, potrivit UNSAR. 

Mai exact, deși a crescut cu o cincime comparat cu anul precedent, asigurările de viață din România reprezintă o pondere scăzută în totalul sectorului de asigurări (ipo) din țara noastră (circa 20%), față de state precum Polonia (31%), Germania (48%), Franța (55%) sau Italia (76%).


Asigurarea de viață, moft sau necesitate?

Un studiu realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți arată că deficitul de protecție al populației generatoare de venituri din România, în caz de producere a riscurilor asigurate, se situează la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde EUR).

Conform celor mai recente date, pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru al familiei, – ce se pot solda chiar și cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viață reprezintă o posibilă soluție pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând protecția oferită de sistemul public.

„Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales în contextul în care se introduc politici stimulatoare de încurajare a populației în achiziționarea de asigurări de viață cu componentă exclusivă de protecție, precum deductibilități fiscale pentru primele de asigurare aferente acestor forme de asigurare”, spune Alexandru Ciuncan, Director General al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Doar 0,5% din cheltuieli alocau românii în 2017 pentru achiziția polițelor de asigurare, conform unui studiu publicat de Eurostat, citat de Deloitte. Acest fapt clasează țara noastră pe ultima poziție în clasamentul european, alături de Lituania, în timp ce media europeană era de 2,5%.

Sursă foto: