Un credit ipotecar a ajuns la o valoare medie de 66.000 de euro, în timp ce românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanţare. În acest context, rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică faţă de o chirie pentru un apartament cu două camere, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance.
Cercetarea arată, totodată, faptul că bărbaţii sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziţie în familie, relatează Agerpres. De asemenea, peste 40% dintre persoanele care au accesat un credit pentru locuinţă, în prima parte a anului, au vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani.
Rezultatele Imobiliare.ro Finance relevă faptul că volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din reţeaua naţională a companiei a fost, în primele trei luni din 2024, cu 83% mai mare faţă de intervalul corespunzător din anul anterior.
Citește și:
De regulă, atunci când aleg creditul potrivit, cei mai mulţi români optează pentru un împrumut în lei şi pentru o dobândă fixă.
„Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendinţă de scădere, dar se menţin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piaţa să sufere şocurile aferente războiului din Ucraina şi creşterii puternice de la nivelul inflaţiei. Pe de altă parte şi veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care îşi doreau să obţină finanţare pentru a-şi împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcţie de bancă. Specialiştii Imobiliare.ro Finance anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi şocuri economice majore provenite din cauze independente de piaţă", au susținut specialiştii Imobiliare.ro Finance.
Potrivit sursei citate, creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care îşi cumpără o locuinţă, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută şi gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.
Citește și:
Indicele Imobiliare.ro evidenţiază faptul că luna martie 2024 a adus creşteri pe linie pe piaţa rezidenţială. Astfel, preţul mediu solicitat de către proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util, la nivel naţional.
În plus, începutul primăverii este marcat de un nou record pe ţară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraş pentru cumpărători, cu un tarif de 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.
Capitala României ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util, iar în Braşov preţul mediu solicitat pentru apartamente s-a majorat cu 3% într-o lună, până la 1.870 euro/mp util. Majorări similare s-au constatat, faţă de februarie, în Iaşi, în timp ce în Constanţa piaţa aproape că a stagnat.
Conform raportărilor Băncii Naţionale a României (BNR), în perioada ianuarie-februarie 2024, creditele noi în lei acordate gospodăriilor populaţiei pentru locuinţe au atins pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) şi a depăşit nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro).
Citește și:
Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, facilitează gratuit obţinerea unui credit potrivit, cu ajutorul a 200 de experţi la nivel naţional ce au acces la peste 25 de bănci şi instituţii financiare.
Foto: Dreamstime