Aseară am adormit foarte târziu pentru că am fost dezgustat de o știre și de câteva acțiuni, care marchează începutul anului electoral, anul hămesirii și al incompetenței.
Ce m-a ținut treaz? Numirea a două persoane în funcții foarte importante, de procurori șefi. Iar ceea ce îi remarcă sunt talentul și vocea de a fi buni acolo unde trebuie, când trebuie. Detalii aici. Cei doi magistrați aveau avize negative de la CSM pentru că prestațiile lor au fost cel puțin îndoielnice. Președintele a semnat propunerile ministrului Justiției aproape imediat, ca și cum le-ar fi așteptat la poarta Cotroceniului.
Dacă cei doi se vor dovedi personaje utile pentru cine trebuie, nu știu în acest moment, vom vedea. Însă procedura, opacitatea, ignorarea CSM-ului, face ca totul să fie așa o mascaradă în care ajungi să te simți uneori (sau de cele mai multe ori) că lupți cu morile de vânt, doar ca să fie bine cei aleși.
Citește și:
Mai se și pretind păzitori ai Constituției, care e bună doar când le folosește, atunci stau toată ziua cu ea pe limbă, altfel o ignoră cu grație. Legea fundamentală (sic!) revizuită, prin articolul 132 alin. (1), a conferit misiunea de „garant al independenţei justiţiei" Consiliului Superior al Magistraturii, ca unic reprezentant al autorităţii judecătoreşti. Iată cât au contat avizele negative drastice, fix acești cei doi magistrați trebuiau puși acolo, nu se găseau alți candidați buni în tot sistemul judiciar român. Măi să fie!
Poate v-ați întreba de ce tot aleg aceste subiecte? De ce scriu în aceste scrisori despre astfel de lucruri și nu mă rezum la subiectele financiare? Pentru că există spiritul critic pe care l-am rafinat în ultimii ani și pentru că viața nu este doar în alb și negru, iar toate aceste evenimente, aparent fără legătură, ne influențează lumea și viața.
Citește și:
Nu trăim în bulă, chiar dacă la prima vedere așa pare. Orice decizie publică, orice detaliu relevant, orice nuanță, fie că realizăm sau nu, că ne pasă sau nu, ne afectează și ne dau tonul existenței zilnice. Economia nu funcționează fără mecanisme bine puse la punct de control, fără justiție, cum la fel se întâmplă și invers. Sănătatea fără educație, și invers, politica fără economie și justiție, și tot așa. Toate sunt interconectate, chiar dacă dăm sau nu importanță, chiar dacă știm sau nu.
Fiecare acțiune a decidenților, majoră, minoră, ne afectează viața, chiar dacă nu direct uneori, chiar dacă nu imediat.
Aduceți-vă aminte de cazul dezinfectanților diluați de firma Hexi Pharma, biocide folosite în sute de spitale din România. Puteam fi oricare dintre noi în această situație, să avem de-a face cu o astfel de soluție, fiind internați într-un spital care folosea astfel de dezinfectanți care au un rol foarte important. În acest dosar, Curtea de Apel București a constatat că faptele din dosarul Hexi Pharma s-au prescris ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale. Pedepsele inițiale au fost anulate, dar firma care producea dezinfectanți neconformi trebuie să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei spitalelor. Măcar atât. Dar acesta este un exemplu de situație în care am putea fi angrenați fără ca să știm și în care avem nevoie ca să avem un stat care să ne protejeze. Altfel, putem să stingem deja lumina și să ne ducem în munți, să trăim în peșteri.
De aceea m-a scârbit decizia numirii noilor procurori în poziții cheie, pentru că nu au fost aleși oameni performanți, care să facă ceea ce trebuie, ci personaje anume care să contribuie la...ce, vom vedea, dar în nici un caz la întărirea și consolidarea sistemului. Sper doar să existe un soi de mecanism de checks and balances și să nu facă prăpăd. Și m-au dezgustat (ce mai contează încă o dată?!) acești oameni politici care calcă totul în picioare, să își asigure spatele lor și cercului lor.
Iar economia, viața noastră are nevoie mai mult ca oricând de oameni competenți, integri și, dacă se poate, incoruptibili, având în vedere situația dramatică prin care trecem. Nu trebuie să vă aduc aminte de haosul din aceste zile cu e-Factura, de taxe, sau de ceea ce se întâmplă cu IMM-urile, cu PFA-urile etc. De greve, de sănătate, de educație, de trafic, de trenuri, de autostrăzi care nu sunt și tot așa. Știu, sunt și lucruri bune și foarte bune în țara asta, evident, de aceea suntem astăzi aici și nu în peșteri, dar atunci când se întâmplă lucruri flagrante, trebuie arătate cu degetul. Măcar să știm de ele!
Iar dacă justiția este oarbă, surdă și mută (și nu în sensul în care trebuie), cine să ne mai salveze? Ce ne mai rămâne?
Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 12 ianuarie 2024. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.
Foto: Ovidiu Udrescu