Centrul de Inovare Digitală pentru Societate, eDIH4Society, care va livra servicii de aproape patru milioane de euro în următorii trei ani, a fost lansat oficial la sfârşitul lunii lunii mai, în cadrul conferinţei Cluj Innovation Days.
Propus de un consorţiu condus de Cluj IT Cluster şi format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea din Oradea, eDIH4Society este cea mai importantă iniţiativă regională privind digitalizarea, rolul său fiind unul esenţial în implementarea programului Europa Digitală, al Comisiei Europene.
Centrul va furniza servicii specializate legate de utilizarea soluţiilor de securitate cibernetică, robotică şi automatizări de procese, va asigura transferul de expertiză şi know-how şi, de asemenea, va furniza cursuri de dezvoltare de competenţe digitale avansate şi consultanţă pentru atragerea de finanţări pentru digitalizare.
Citește și:
„Acest centru nu este doar despre tehnologie, ci şi despre oameni, competenţe şi comunitate. Este despre a crea un ecosistem în care inovaţia digitală poate înflori, unde fiecare actor îşi poate aduce contribuţia şi unde rezultatele pot fi împărtăşite pentru a beneficia întreaga societate. Prin eDIH4Society, ne angajăm să creăm un viitor mai bun prin tehnologie, nu doar pentru Regiunea Nord-Vest, ci pentru întreaga Românie", spune profesorul Stelian Brad, coordonator al eDIH4Society şi preşedinte al Cluj IT Cluster.
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca participă în cadrul proiectului cu 14 laboratoare pentru domenii precum Inteligenţă Artificială, Robotică, Digitizare şi Digitalizare, de asemenea pe partea de cybersecurity şi Distributed Services, oferind servicii de consultanţă, de proiectare, dar şi de utilizare a echipamentelor pe care Universitatea Tehnică le are.
Citește și:
La rândul său, Universitatea din Oradea participă cu trei laboratoare la proiect: un laborator de inovare, unul de productică şi un laborator aşa-numit intel build, toate fiind parte a Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică. De altfel, în cadrul eDIH4Society, Universitatea din Oradea şi-a propus să sprijine 120 de IMM-uri şi 30 de instituţii în procesul de transformare digitală.
Cel de-al treilea partener al Cluj IT Cluster, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, şi-a propus să promoveze în rândul membrilor săi şi la nivelul regiunii Nord-Vest oportunităţile pe care eDIH4Society le oferă, scopul fiind acela de accelerare a transformării digitale.
Foto: Pexels