Opt români din zece au intenția de a face cumpărături de Black Friday și tot atâția consumatori din țara noastră se așteaptă ca ofertele de discount să fie de cel puțin 30% din prețul inițial, potrivit unui studiu realizat de Revolut și Dynata, în octombrie 2022, printre consumatorii din Europa, inclusiv România.

Inflația și costul ridicat al vieții nu sunt un obstacol în calea planurilor de Black Friday și nici măcar riscul de a se confrunta cu false reduceri nu scade intenția de a face cumpărături cu ocazia acestui eveniment comercial important.

Potrivit studiului Revolut, doar italienii sunt tot atât de hotărâți ca românii în a profita de ofertele de Black Friday (80%), în timp ce lituanienii (39%) și germanii (54%) sunt cei mai reținuți în a face cumpărături cu această ocazie.

La nivel european, șase consumatori din zece se declară interesați de evenimente comerciale precum Black Friday și Cyber Monday, chiar dacă de luni bune Europa se confruntă cu o inflație galopantă și se vorbește tot mai des de recesiune economică.

Totodată, un curent de scepticism față de corectitudinea ofertelor și promoțiilor din timpul acestor evenimente comerciale se manifestă printre consumatorii europeni. Majoritatea respondenților din Europa consideră că brandurile trișează de Black Friday și Cyber Monday (64%), în timp ce 36% spun că nu s-au întâlnit niciodată cu oferte înșelătoare.

Românii sunt, de departe, cei mai sceptici în privința corectitudinii ofertelor

Studiul arată că 63% dintre respondenții români consideră că brandurile trișează de Black Friday și se declară în favoarea verificării ofertelor, în timp ce 21% spun că această tactică este „parte a jocului” și nu se arată deranjați de ea. Doar 16% dintre respondenți recunosc că nu au întâlnit niciodată oferte înșelătoare de Black Friday.

În topul scepticilor, românii sunt urmați de lituanieni (80% dintre aceștia spun că au întâlnit oferte îndoielnice sau au fost păcăliți) și francezi (65%). Cei mai siguri de corectitudinea brandurilor și a comercianților sunt germanii – 61% dintre respondenți spun că practicile incorecte sunt rare de Black Friday și Cyber Monday. Cu toate acestea, după intrarea în vigoare a Directivei Europene Omnibus, este de așteptat ca aceste situații să fie tot mai puține.

Cui îi este frică de Black Friday și de ce?

Cea mai mare temere a românilor legată de Black Friday este ca nu cumva alegerea făcută să se dovedească una neinspirată. Astfel, 27% dintre respondenții la studiu au indicat că cel mai mult se tem ca nu cumva după Black Friday să găsească același produs la un preț mai bun. Această temere este mai pregnantă la bărbați (28%) decât la femei (27%), dar și în rândul celor mai tineri dintre cumpărători (18-24 ani, cu 42%).

Cum cei mai mulți consumatori iau în calcul să facă achiziții online (43,4%), a doua mare frică a consumatorilor români este legată de siguranța datelor bancare și a cardului. 20% dintre respondenți au declarat că le este teamă ca datele lor să nu fie furate, iar cei mai sceptici dintre români, la capitolul siguranță cibernetică, se dovedesc a fi cei din regiunea de nord-vest a țării (27,2%). Iar din această perspectivă, ambele genuri sunt la fel de încrezătoare (19,5% femeile vs 20,20% bărbații).

Al treilea motiv de reținere din partea consumatorilor este teama că nu le vor mai plăcea produsele cumpărate și vor fi nevoiți să le returneze (10%). Femeile indică într-o proporție mai mare decât bărbații acest obstacol psihologic (13% vs. 7%). De asemenea, categoria de vârstă 55-64 de ani înregistrează cel mai mare procent de răspunsuri la această întrebare (11%). Regiunea care are cel mai mare scor la acest răspuns este centrul țării (15%).

Studiul mai arată și că 9% dintre respondenți nu au nicio temere legată de condițiile de derulare sau de achizițiile făcute de Black Friday. Siguranța lor se bazează pe faptul că și-au făcut din timp o listă cu produsele pe care și-ar dori să le cumpere și s-au documentat. Anticiparea este condiționată de vârstă și cumpărătorii cei mai prevăzători sunt cei care au peste 55 de ani (26%), dar și cei localizați în sud-estul țării (13%).

Cumpărătorul informat este un consumator prevăzător

În ceea ce privește comportamentul financiar asociat achizițiilor de Black Friday, studiul arată că românii dau dovadă de mai multă cumpătare și 46% declară că vor cumpăra doar ceea ce își permit și că vor achita cu banii din contul curent. Mai ales reprezentanții segmentului 18-24 de ani (55%) susțin că nu se vor întinde mai mult decât le ține plapuma, dar și consumatorii din vestul țării (54%).

În același timp, 22% dintre respondenți sunt dispuși să utilizeze carduri de credit pentru a plăti cumpărăturile de Black Friday, iar bărbații (25%) ar apela la acest mijloc de plată mai mult decât femeile (20%).

Există, însă, și consumatori prevăzători care pregătesc din timp fondurile necesare pentru cumpărăturile de Black Friday. Cel puțin doi români din zece declară că au pus bani deoparte pentru a profita de acest moment, iar categoria de vârstă care arată cel mai responsabil comportament este 25-34 de ani, 29% indicând că au economisit în acest scop. Bucureștenii par a fi cel mai puțin prevăzători, doar 14% având resurse suplimentare pentru cumpărăturile de Black Friday, iar cei din sudul țării preferă să se pregătească din vreme (26%).

Foto: Dreamstime