Fie că îți dorești să economisești pentru o vacanță de vis, pentru un fond de urgență sau pentru a-ți îmbunătăți stabilitatea financiară, există numeroase metode pe care le poți folosi pentru a face economie la bani.

Economisirea banilor poate părea un proces dificil, dar cu o planificare adecvată și disciplină, poți face economie la bani în mod eficient. Îți garantăm, de asemenea, că după câteva luni, când vei observa că rămâi cu mai mulți bani în buzunar, tentația de a face economie va deveni, deja, rutină. Iată, așadar, cele mai eficiente cinci strategii pentru a-ți gestiona banii în mod inteligent și a-ți atinge obiectivele financiare.

Stabiliește un buget lunar

Dacă bugetul tău lunar înseamnă tot salariul, ăsta e deja primul pas spre cheltuieli inutile. Așadar, încearc, de fiecare dată când primești salariul, să pui deoparte, din start, o parte din acesta, chiar și doar 10%. Orice sumă, oricât de mică ar părea la prima vedere, contează după șase luni sau un an. Listează toate veniturile tale și apoi identifică categoriile de cheltuieli. Asigură-te că îți aloci bani pentru necesități esențiale, cum ar fi facturile, alimentele și economisirea. Apoi, evaluează cheltuielile nepotrivite sau inutile și elimină-le pentru a face economie și, astfel, vei afla cât poți să pui deoparte în fiecare lună.

Dacă ești prea confortabil, un mod eficient de a economisi bani este să setezi economisirea automată. Configurând un transfer automat lunar din contul tău curent într-un cont de economii sau investiții, te asiguri că economisești în mod regulat. Acest proces simplu poate să-ți crească economiile, fără a fi nevoie de o acțiune manuală.

Reducerea cheltuielilor

Aruncă un ochi peste abonamentele sau serviciile pe care nu le mai folosești sau care sunt în plus. Spre exemplu, un abonament Spotify și unul YouTube nu se justifică – ai YouTube Music. Poate te-ai plictisit de Netflix? Încearcă să-ți aduci aminte câte filme sau seriale ai văzut în ultima vreme, e posibil, de fapt, să-l frecventezi mai rar decât crezi. Iar la supermarket, încearcă să cumperi cât mai inteligent. Compară prețurile și, din păcate, pentru că adaosul comercial e foarte prost-spre-deloc reglementat în țara noastră, caută oferte și reduceri.

Ți-au picat ochii pe un produs de care n-ai nevoie urgent, dar e cu câțiva lei mai ieftin? Ia-l, nu mai sta pe gânduri, data viitoare vei plăti mai mult. E foarte scump un produs la „Mega-ul tău din colț”? Dacă n-ai nevoie urgentă de el, așteaptă câteva zile. Cu alte cuvinte, un pic de cinism nu strică, atunci când vine vorba despre banii scoși din buzunar.

Investițiile inteligente

Pentru a face banii să lucreze pentru tine, poți investi în loc să-i ții într-un cont de economii cu dobândă scăzută. Consultă un consilier financiar sau educă-te despre opțiunile de investiții care se potrivesc obiectivelor tale. Investițiile pot oferi randamente mai mari pe termen lung, ajutându-te să-ți atingi obiectivele financiare mai rapid.

În același timp, pentru a avea motivație și direcție în eforturile tale de economisire, stabilește obiective financiare clare. Aceste obiective pot varia de la economii pentru o mașină nouă, o renovare sau pentru educația copiilor la creșterea fondului de urgență. Cu obiectivele stabilite, vei fi mai motivat să economisești și să investești în consecință.

Foto: Dreamstime