CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank, informează joi un comunicat al băncii.

Prin această achiziţie, CEC Bank urmăreşte să îşi intensifice sprijinul acordat agriculturii şi dezvoltării rurale, acestea reprezentând segmente importante de dezvoltare pentru bancă.

Alături de CEC Bank, cu o strategie integrată de dezvoltare, activitatea FGCR poate fi dezvoltată atât ca tipologie, cât şi ca volum, astfel încât rolul său să devină tot mai important în rândul clienţilor.

Acest lucru se poate realiza inclusiv prin implicarea FGCR în proiecte de garantare cu susţinere europeană, care nu sunt accesibile în acest moment pentru fondurile de garantare cu capital privat şi care ar stimula finanţarea în condiţii favorabile de risc şi cost atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţia de garantare.

„Agricultura şi dezvoltarea rurală reprezintă domenii strategice prioritare pentru CEC Bank, banca alocând anual resurse importante pentru susţinerea afacerilor din acest sector. Achiziţionarea participaţiei majoritare a FGCR se înscrie în liniile strategice care ghidează activitatea CEC Bank şi care sunt în strânsă corelare cu politicile guvernamentale şi europene care au ca obiectiv dezvoltarea sustenabilă a acestui sector, având în vedere importanţa acestuia pentru securitatea alimentară şi pentru susţinerea economiei în ansamblul său", spune Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o evoluţie deosebită în ceea ce priveşte finanţarea agriculturii, soldul creditelor crescând cu circa un miliard de lei. În portofoliul de credite al CEC Bank, agricultura ocupă locul al doilea ca expunere, iar unul din cinci credite acordate de bancă are ca destinaţie acest sector economic.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA are ca obiect de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii, inclusiv pe seama fondurilor publice puse la dispoziţie în principal de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în scopul susţinerii producţiei agricole şi piscicole de către fermieri şi procesatorii de produse agricole, a investiţiilor în agricultură, acvacultură precum şi implementarea proiectelor cofinanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.

Foto: Dreamstime