Cele mai puternice economii din zona euro - Germania, Franța și Italia sunt și principalii parteneri de export ai României. Potrivit statisticii oficiale naționale, în primul semestru din acest an, exporturile țării noastre către aceste trei țări au totalizat 40% din total. Din acest motiv, economia zonei euro ne interesează foarte tare pentru că are efecte directe asupra României.

Recent, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a spus că inflaţia în zona euro ar putea creşte în următoarele luni, dar banca va menţine actualul nivel al dobânzilor suficient de mult timp pentru revenirea creşterii preţurilor la ţinta de 2%, a transmis Reuters, citată de Agerpres.

Scăderea rapidă a inflaţiei la 2,9% luna trecută a sporit aşteptările privind declinul preţurilor, dar Lagarde a avertizat că dezinflaţia rapidă s-ar putea încheia curând, iar creşterea preţurilor ar putea chiar accelera în viitorul apropiat, din cauza evoluţiei preţurilor la energie.

„Va exista probabil o reapariţie a inflaţiei ridicate, ar trebui să ne aşteptăm la asta. Chiar dacă preţurile la energie rămân acum la un nivel rezonabil, vom pierde efectul de bază favorabil în ianuarie şi februarie", a menționat Lagarde la un eveniment organizat de Financial Times.

Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025 şi o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor. Totuşi, oficialul BCE a subliniat că şi în eventualitatea unei inflaţii mai ridicate, ar putea să nu fie necesare noi majorări de dobânzi.

„Suntem la un nivel în care cred că, dacă nu modificăm dobânzile, vom reveni la ţinta de 2% pe termen mediu", a afirmat Lagarde, avertizând că riscurile la adresa inflaţiei continuă să persiste, iar BCE este nemulţumită de lipsa unui acord privind noul cadru fiscal pentru statele membre UE.

În mod repetat BCE a avertizat că restricţiile bugetare sunt o necesitate pentru reducerea inflaţiei şi prea multe cheltuieli ar putea forţa instituţia, cu sediul la Frankfurt, să înăsprească din nou politica monetară, pentru a contrabalansa impulsul fiscal.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%.

Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Foto: Dreamstime