O să tot vorbim despre ceea ce se întâmplă în țară, în economie și în societate în următoarea perioadă de o să ne săturăm. Dar sper să alegem astfel încât să nu chiar culegem.

Așa că astăzi nu am prea multe să vă spun. Trimit această scrisoare acum, pentru că 1 decembrie este un moment festiv, de relaxare și nu am vrut să vă deranjez.

La mulți ani, România! Să fim mai buni, mai atenți unii cu alții! Patriotismul nu se definește ca fiind poze cu tricolorul, niște cântece, dansurile, tancurile, ci cum ne raportăm la cei de lângă noi, la ceea ce facem pentru ceilalți.

Țara este un spațiu geografic, fizic, bine delimitat, dar ceea ce face o țară sunt oamenii ei, iar patriotismul este un construct bazat pe cum ne raportăm la sentimentul de apartenență, la comunitățile de lână noi.

Dacă înțelegem acest lucru, României îi va fi mai bine, pentru că țara România nu poate nimic singură, e un spațiu, patria România, cu oamenii ei, este o altă poveste, poate face tot atât de multe ca și alte națiuni. Altfel, o să ne tot complăcem în defilări, sentimente de fațadă, poze pe Facebook, tricolor, ii, tot felul de discursuri sforăitoare, dar fără fond, fără baze.

Așa că, și la această aniversare, să ajungem să ne pese de ceilalți și să vrem să facem lucrurile să meargă înainte în fiecare zi, nu doar de 1 decembrie! Ca să citez dintr-un discurs celebru, să ne întrebam ce putem face noi pentru țară pentru a evolua, nu doar ce face țara pentru noi!

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de luni, 4 decembrie 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.

Foto: Ovidiu Udrescu