În contextul juridic, fiscal și economic actual, investitorilor străini le este din ce în ce mai ușor să investească în România. Fie că este vorba de înființarea unei entități noi sau despre extinderea prin deschiderea unei sucursale, aceștia se bucură de un grad ridicat de autonomie în deschiderea și administrarea afacerilor lor.

În ciuda provocărilor specifice României, precum birocrația, complexitatea legislativă, și ritmul lent de digitalizare, în primul trimestru din 2023 numărul companiilor străine din agricultură și industrii conexe a crescut cu peste 140%, iar pentru Olanda, Germania și Austria, mediul de business din România este tot mai atractiv.

De altfel, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 30,065 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 13,6% faţă de intervalul similar din 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În plus, numărul de proiecte de investiţii străine directe a crescut anul trecut în mai multe state din Europa de Sud, Centrală şi de Est, România înregistrând 69 de noi proiecte ISD, cu 86% mai multe faţă de anul anterior, potrivit datelor prezentate de EY România.

De ce e România atractivă?

Potrivit experților Accace, exceptând anumite activități și industrii care ar putea implica o serie de restricții suplimentare, operaționalizarea unui business în România este facilitată, în general, tuturor investitorilor străini cu condiția ca aceștia să poată demonstra legalitatea activității lor. Cea mai importantă etapă pe care businessul străin ar trebui să o parcurgă pentru a deveni operațional în condiții optime este înființarea unei societăți comerciale române sau a unui sediu secundar al societății mamă.

În conformitate cu legislația din România, anumite activități necesită o autorizare prealabilă înregistrării (instituțiile de credit, brokerii de asigurare, societăți de pensii, vânzarea armelor de foc și a muniției), sau ulterioară înregistrării societății, respectiv anterioară începerii activității (agenții de ocupare a forței de muncă, societățile de transport).

Conform Accace, majoritatea businessurilor care urmăresc extinderea în România optează pentru deschiderea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL).

Specialiștii constată că la nivel național există o dinamică în creșterea numărului de înmatriculări în domenii precum agricultură, silvicultură și pescuit, cu aproximativ 145% mai mult în perioada ianuarie – aprilie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, există o tendință descendentă față de începutul anului 2022 în ceea ce privește numărul de societăți noi cu participare străină la capitalul social.

Operaționalizarea businessurilor este strâns legată de dinamica economiei. Factori precum politicile monetare ale băncilor centrale, contextul macroeconomic, conflictele internaționale și efectele crizei energetice pot influența decizia investitorilor de a deschide un business într-o altă țară, inclusiv în România. Clasamentul pe țările din Europa evidențiază o prezență activă a investitorilor din țări precum Olanda, Germania și Austria în domenii ca agricultură, sănătate, transport și energie.

Cât durează să deschizi firma?

În cazul în care ne raportăm la situațiile obișnuite, respectiv înmatricularea unei societăți comerciale sau a unei sucursale, durata aproximativă de timp în care aceasta poate deveni operațională în România este de aproximativ 12-14 zile, potrivit experților Accace.

Pe de altă parte, există procese de înregistrare sau formalități speciale pentru anumite industrii sau sectoare de activitate, dar și anumite regulamente și cerințe specifice legate de protecția mediului, sănătate și securitatea la locul de muncă. Printre acestea se numără instituțiile de credit care trebuie să obțină o autorizație emisă de Banca Națională a României.

Birocrația lovește din nou

Principalele dificultăți pe care le constată investitorii străini în momentul deschiderii unui business în România sunt birocrația și complexitatea legislativă, dar și de ritmul lent de digitalizare al autorităților române.

„Există tendințe de debirocratizare, dar atingerea unei conformități depline necesită expertiză adecvată. De exemplu, chiar și în cazul celei mai simple manifestări a unei investiții străine în România, este obligatoriu să se respecte toate prevederile legale relative la societățile comerciale, Oficiul Registrului Comerțului, relațiile de muncă și dialog social, resurse umane și salarizare, drept fiscal, contabilitate, securitate și sănătate în muncă, drepturi reale, precum și o multitudine de alte acte normative care reglementează anumite categorii de activități”, a explicat Silviu Constantin, Senior Associate Lawyer Accace România. 

Pentru a-și operaționaliza afacerea, investitorii străini trebuie să parcurgă o serie de etape procedurale reglementate.

În acest context, pot contracta servicii de consultanță specializată cel puțin în următoarele domenii: corporate, unde pot primi expertiza necesară pentru înregistrarea entității juridice românești; fiscal în vederea asigurării conformității fiscale; contabilitate, unde se oferă expertiză pentru executarea legală a proceselor contabile; salarizare în vederea gestionării corecte a relațiilor de muncă și juridic pentru asigurarea conformității legale.

Foto: Pexels