SAS, lider global în AI și analytics, a dezvăluit noile capacități extinse ale platformei SAS Viya. Aceste noi soluții, dezvăluite în cadrul conferinței de tehnologie SAS Explore, creează medii facile pentru dezvoltarea rapidă de modele și aplicații bazate pe inteligența artificială. Totodată, acestea oferă compatibilitate cu mai multe limbaje de programare și facilitează accesul imediat la soluții cloud scalabile.

SAS Viya Workbench e un mediu de dezvoltare care consumă puține resurse și care poate procesa și executa codul în cloud, într-o manieră sigură și eficientă. SAS Viya Workbench promovază o arhitectură bazată pe mai multe limbaje de programare, astfel că utilizatorii au posibilitatea de a crea modele performante și gata de utilizare în limbajul preferat, fie că e vorba de Python, R sau SAS.

În același timp, SAS Viya Workbench oferă și flexibilitate în cadrul procesului de dezvoltare, existând planuri pentru a include trei clienți: Jupyter Notebook, Visual Studio Code și SAS Enterprise Guide. SAS Viya Workbench va fi disponibil publicului larg începând cu prima parte a anului 2024, fiind în prezent disponibil pentru preview-uri private.

Al doilea produs, SAS App Factory,e un mediu destinat dezvoltării rapide de aplicații, ideal pentru crearea de sisteme bazate pe inteligență artificială, care să ofere soluțiile specifice pentru industrii diverse. Această soluție automatizează procesul de setare și integrare a unei soluții tehnologice native în cloud, bazate pe React, TypeScript și Postgres, care permite dezvoltatorilor să se concentreze pe trimiterea de modele și aplicații bazate pe AI în producție. SAS App Factory va deveni disponibil publicului în 2024.

„Intensitatea mediului de afaceri din ziua de azi necesită ca organizațiile să fie orientate către rezultate, iar AI-ul este crucial pentru a scala productivitatea oamenilor. Lucrăm intens pentru a dezvolta constant ecosistemul SAS Viya, adăugând în portofoliu noi produse care să răspundă nevoilor emergente ale dezvoltatorilor și cercetătorilor în domeniul datelor – pentru ca aceștia să aibă productivitate sporită, iar inovațiile lor să ajungă mai rapid la clienți”, spune Bryan Harris, Executive Vice President și Chief Technology Officer pentru SAS.

Pe măsură ce companiile din domeniul utilităților publice integrează resurse regenerabile, precum energia eoliană sau cea solară, trebuie să găsească un echilibru între capacitatea de furnizare și portofoliul tot mai diversificat. SAS Energy Forecasting Cloud – primul produs SAS care se bazează SAS App Factory – permite decidenților din companiile de furnizare a energiei electrice să aducă laolaltă cantități impresionante de date, cu ajutorul cărora sunt create modele analitice sprijinite de inteligența artificială.

Acestea pot prezice momentele în care există vârfuri de cerere a energiei electrice și pot oferi previziuni mai precise. SAS Energy Forecasting Cloud generează informații predictive despre cerere și ofertă, pentru a ajuta companiile să-și mențină stabilitatea în timp ce își optimizează costurile.

Cambridge University Hospitals, de asemenea, se bazează pe SAS App Factory pentru a dezvolta soluții care contribuie la bunăstarea pacienților și a familiilor acestora, sprijinind totodată personalul medical în luarea de decizii.

Analiștii de date de la Cambridge, alături de profesioniști din domeniul medical, lucrează la o aplicație care să crească rata de succes a transplanturilor de rinichi. Aceasta se concentrează pe fereastra critică de timp în care histopatologii pot analiza biopsiile rinichilor pentru a determina viabilitatea unui transplant.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, aplicație oferă un scor fiecărei biopsie și prioritizează pacienții, astfel încât experții pot identifica mult mai rapid cea mai bună compatibilitate între un rinichi și un pacient ce așteaptă un transplant.