Maria a remarcat multe reduceri pe site-ul ei favorit, la unele produse pe care și le dorește de multă vreme. Să aștepte salariul, dar să piardă reducerile? Să se împrumute? Care ar fi cea mai bună decizie?
Împrumutul de la prieteni sau familie este întotdeauna o sursă bună de finanțare, dar poate crea neplăceri dacă nu reușiți să dați bani la timp. Și de cele mai multe nu vreți ca situațiile financiare să fie obstacole în calea relațiilor personale.
O opțiune poate fi plata în rate, iar acest lucru este ușor de obținut printr-un card de credit, mai ales că, în ultimul timp, aceste produse oferă rate fără dobânzi și multe facilități celor care au nevoie de puțin „ajutor” financiar.
Am observat că, de ceva vreme încoace, cardurile de credit nu mai sunt ceva intangibil cum era acum mulți ani, ci au devenit produse atractive, cu multe beneficii, care sunt de mare ajutor în multe situații. Plus că instituțiile financiare se întrec în tot felul de oferte și facilități care au transformat cardurile de credit într-o alternativă bună pentru românii care vor să își cumpere diverse produse și să plătească mai târziu, fără să își afecteze prea mult bugetul.
Citește și:
Și chiar dacă, în acest moment, potrivit Băncii Naționale, cardul de debit este cel mai popular card printre români, reprezentând 84.48% din totalul cardurilor de pe piață, totuși cardurile de credit au crescut în pondere și au ajuns la o cotă de piață de aproape 15% (14,81%).
Pentru că sunt așa de multe oferte pe piață, ne-am gândit să analizăm cardurile de credit ale principalelor bănci de pe piață, condițiile oferite și, bineînțeles, cel mai important, dobânda plătită.
Cum arată piața cardurilor de credit?
Ne-am uitat la rata fixă a dobânzii anuale, care reprezintă un factor important în alegerea viitorului card de credit, deoarece cu cât aceasta este mai redusă, cu atât mai puțini bani trebuie să returnați instituției financiare creditoare.
Citește și:
Cea mai mică dobândă din piață este în cazul cardului de credit de la CEC Bank(13,28%), iar cea mai mare, 28%, pentru Cardul Avantaj de la Credit Europe Bank.
În graficul de mai jos aveți principalele dobânzi la cardurile de credit din ofertele principalelor bănci de pe piață.
O să observați că nu am comparat cardurile de credit și din punct de vedere al dobânzii anuale efective (DAE), pentru că aceasta nu este relevantă în cazul acestor produse. DAE este percepută doară în scenariul în care un client scoate toți banii odată și rambursează în tranșe egale (ca un credit de consum). Iar acest scenariu nu ia în calcul și achizițiile de rate fără dobândă.
Deși cunoașterea ratei fixe anuale a dobânzii este esențială, este util ca aceasta să fie luată în considerare împreună cu celelalte beneficii cu care vine un card de credit, precum lunile cu dobândă zero pentru produsele/serviciile achiziționate, ușurința obținerii lui sau potențiala sumă maximă, astfel încât decizia finală de a accesa un card de credit să fie cât mai bine fundamentată.
Citește și:
Cumpărături fără dobândă
Ratele egale, cu 0% dobândă, vă permit să cumpărați un produs sau un serviciu și să îl achitați într-o perioadă mai lungă de timp (și aveți mai jos condițiile și perioada de timp), fără alte costuri suplimentare.
Ușurința obținerii cardului de credit
Un alt factor semnificativ este ușurința obținerii cardului de credit. Dintre toate băncile și cardurile analizate, BCR (prin cardul „100% online”), CEC Bank (cardul analizat, „Visa Affinity””) și ING Bank (Cardul de credit ING), pot fi obținute 100% online.
Cu alte cuvinte, din cele 13 bănci și produse analizate, doar trei bănci din România oferă carduri de credit 100% online, care salvează potențialului client timp.
Când vine vorba de suma maximă de creditare, unele carduri de credit au o limită care nu depășește 60.000 de lei, în timp ce altele, nu au o astfel de limită. În principal, suma maximă pe care o puteți primi este influențată, în principal, de propriul venit lunar.
Citește și:
În fotografia de mai jos, aveți sumele maxime pe care le puteți primi la cardurile de credit analizate.
Pentru a fi eligibil, în general, pentru un card de credit, cei interesați trebuie să aibă peste 18 ani, un venit net de minim 800 de lei (raportat în mod curent la ANAF), precum și o vechime la actualul loc de muncă de minim trei luni.
Concluzii
Un card de credit vă ajută să cumpărați acum și să plătiți mai târziu, fără să vă afecteze prea mult bugetul
Fie că vreți să mergeți într-o vacanță, fie că ați văzut niște pantofi pe care îi doreați de mult timp sau doar pentru că aveți nevoie de o soluție de rezervă pentru situații neprevăzute, un card de credit vă ajută să vă îndepliniți dorințele, știind în permanență care sunt condițiile financiare.
Orice ați alege, aveți acum toate detaliile pentru a decide corect și informat asupra cardului de credit care vi se potrivește cel mai bine.
Citește și:
*Datele prezentate în articol au fost colectate până la data de 05.05.2022
Sursă foto: Photo 106300412 / Credit © Chernetskaya | Dreamstime.com