Scrisoarea de astăzi vă este dedicată, mă interesează să știu care este starea voastră, cum vedeți situația actuală, ce se întâmplă în companiile voastre.

Se vrea a fi o perioadă a stabilității, a consensului și a armoniei în societate, în ciuda tuturor evidențelor care arată contrariul. România este un cazan sub presiune care stă să explodeze din cauza multor probleme acumulate de-a lungul anilor care nu și-au găsit rezolvările.

De asta vă întreb, și chiar vă rog să îmi scrieți pe adresa de la finalul acestei note, cum apreciați mersul lucrurilor din societate. Ce impact are asupra voastră? Cum vă afectează planurile de afaceri, investițiile?

Din ce observ, din discuțiile cu oameni, pare că, deocamdată, lucrurile în business sunt așezate, e o perioadă de acalmie. Dar, și de asta vă întreb, cred că această liniște ascunde multe frustrări și furii mocnite, pentru că mediul de afaceri este, la rândul său, sub presiune constantă, date fiind condițiile economice, sociale și politice.

Oricând pot apărea taxe noi, condiții restrictive, birocratice, abuzive uneori, de a face afaceri, pentru a răspunde tuturor solicitărilor venite din partea societății pentru a face rost de bani la buget. Nu reformăm statul, hai să luăm de la companiile care fac profituri nesimțite și care au cifre de afaceri imense. Hai să apăsăm pedala naționalist-populistă suveranistă și să ne luăm de acestea, mai ales că putem să dăm vina pe ele, să fie „acarul Păun” și, ce contează că, fără ele, am da faliment instant, să punem toate tunurile pe ele.

Nu putem ignora greva din educație, prima din ultimii 18 ani, nu putem ignora solicitările altor categorii profesionale, care au fost marginalizate ani de-a rândul. Solicitările lor sunt întemeiate, sunt legitime, mai ales că statul a ALES să nu aibă grijă decât de cei din cercul lor, de hoardele de funcționari numiți politic, de politruci, de conservarea statu-quoului. Și nu vă mai dau exemple, că sigur le-ați văzut peste tot zilele astea, le vedeți de ani de zile, este plin de ei, peste tot.

Din păcate, și în acest ceas, guvernanții (aceștia care ne mănâncă toate zilele, nopțile!), în numele stabilității, ignoră furia populară și nu reușesc/vor să aibă voința politică (nu știu să fie bărbați de stat) să taie răul de la rădăcină și să pornească acele reforme de care țara are atâta nevoie și amână inevitabilul, sperând (prostește, de-a dreptul) că lucrurile se vor rezolva de la sine.

Într-un fel, presiunea societății va ajunge să se răsfrângă și asupra mediului de business, de aceea vă întreb cum vedeți lucrurile la nivel macro, pentru că un guvern care clamează stabilitatea uită faptul că investitorii, bursele, economia reacționează la orice flamă, indiferent cât de mică este. Iar unele flame pot avea urmări foarte grave.

Mai mult, vedem că se fuge de responsabilitate, ca dracul de tămâie, de aici și amânarea rocadei în numele stabilității (care stabilitate de mult s-a scurs pe Dâmbovița) și se încearcă toate tertipurile pentru a poza în salvatori, în reformatori, dar de fapt pentru a-și conserva procentele electorale, sperând să fie văzuți ca cei care vor duce România mai departe. Nu e de mirare, pe acest fond, că există un potențial uriaș de creștere la unul din partidele de opoziție, care promite marea cu sarea, într-un program de guvernare desprins parcă din scrierile lui Kafka.

Cât de tare sunteți afectați de această rocadă guvernamentală, de greve, de incapacitate, de incompetență (scandalul ANPC-bănci continuă într-o manieră de-a dreptul ridicolă și populistă, amenzile sunt date doar ca să nu se inflameze clienții care au credite și care, din diferite motive, ar putea ajunge să nu le mai plătească)?

Cum vedeți a doua parte a anului? Care vă sunt așteptările? Ce credeți că ar trebui făcut și cum?

Aștept opiniile voastre pe adresa de mail, pentru că mi-ar plăcea să aud care vă sunt preocupările și cum vedeți toată această situație. 

Editorialul a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletterul Future Banking de vineri, 26 mai 2023. Puteți să vă abonați la newsletter din meniul principal.