Nu-i așa că nu mai știți ce sunt CAR-urile? Sunt Casele de Ajutor Reciproc (CAR), instituții financiare nebancare, reglementate de Banca Națională a României, ce nu înregistrează profit și au ca scop sprijinirea și ajutorul financiar reciproc al membrilor înscriși.

Membrii Caselor de Ajutor Reciproc contribuie lunar cu o sumă de bani ce poartă denumirea de fond social și totodată au posibilitatea de a face un împrumut atunci când au nevoie. Randamentul primit de membrii înscriși pentru fondul social este la acest moment de până la 10,4% anual, neimpozabil. Aceste venituri din fondurile sociale sunt în acest caz neimpozitate de către stat.

CAR-urile și digitalizarea

Doar 3 din 10 români sub 45 de ani știu ce este o Casă de Ajutor Reciproc. Pe de altă parte, numărul membrilor activi în CAR-uri este de aproape două milioane de persoane, iar aproximativ 30% dintre aceștia sunt persoane active pe piața muncii.

Numărul oficial al Caselor de Ajutor Reciproc (CAR) înregistrate la BNR este de 2.500, dintre care aproximativ 1.700 (Date Reciproc, martie 2023) sunt confirmate ca având activitate economică în ultimii ani.

Potențialul de utilizatori este de aproximativ trei milioane de oameni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, persoane salariate și cu acces la internet. 

În acest sens, recent s-a lansat platforma www.reciproc.ro, singura din România dedicată digitalizării Caselor de Ajutor Reciproc. Aceasta oferă o centralizare, cât și o facilitare a procesului de aderare la aceste instituții prin identificarea celui mai potrivit CAR pentru cei interesați.

271 de Case de Ajutor Reciproc din România și-au listat, până în prezent, peste 60 de oferte financiare pe Reciproc.ro, iar obiectivul platformei este să ajungă la cel puțin 100 de CAR-uri listate până la finalul lunii septembrie 2023.

„Credem că piața CAR-urilor are un potențial imens de dezvoltare în România, în contextul în care acum face primii pași în zona digitală. În ultima perioadă am dezvoltat relații puternice cu numeroase Case de Ajutor Reciproc din țară, care văd oportunitatea de a-și extinde modelul de business în zona online și de a atrage un segment mult mai larg de oameni preocupați de obținerea unor randamente mai mari la economisire sau de a se împrumuta la dobânzi corecte”, a spus Vlad Nistor, fondatorul și CEO-ul Reciproc.ro.

Cum te ajută un CAR?

Casele de Ajutor Reciproc oferă o varietate de opțiuni pentru membrii lor, inclusiv diferite nivele de contribuție lunară și beneficii personalizate.

Printre beneficii putem menționa ajutorul pentru deces, ajutorul pentru nuntă, ajutorul pentru naștere, ajutorul de adopție, discounturi pentru anumite servicii și turism, asistență socială pentru membri și multe altele. Această flexibilitate permite membrilor să-și personalizeze experiența în funcție de nevoile lor specifice.

Procentul de dobândă începe la unele CAR-uri de la 6%/an cu o perioadă de aprobare a împrumutului de maximum două zile lucrătoare, iar procesul de aprobare nu implică verificări anevoioase.

Totodată, este foarte rapid și ușor să îți deschizi un fond social la una dintre aceste Case de Ajutor Reciproc, fiind solicitate puține documente.

La mai puțin de o lună de la pornirea platformei, au fost înregistrate zeci de aplicații de la persoane dornice să devină membri ai unui CAR.

Pentru a deveni membru al comunității Reciproc.ro, trebuie să accesezi platforma online și să alegi Casa de Ajutor Reciproc care ți se potrivește, în funcție de județul în care locuiești.

Dacă decizi să aplici pentru un împrumut, în funcție de CAR-ul unde ai aplicat, vei fi contactat de reprezentanții acestuia pentru a primi un ajutor financiar atunci când ai nevoie.