În timp ce bitcoin și-a revenit, înregistrând un salt de aproximativ 55% în acest an, investițiile în start-upuri cripto au scăzut pentru al cincilea trimestru consecutiv, scrie Reuters.

Pariurile cripto ale capitalului de risc (venture capital) au totalizat puțin sub 2,3 miliarde de dolari în perioada aprilie-iulie a acestui an, cel mai scăzut nivel trimestrial din ultimii trei ani, potrivit firmei de date PitchBook. În prima jumătate a anului 2023, investițiile au scăzut cu aproape trei sferturi față de acum un an, ajungând la cinci miliarde de dolari.

„Zilele de evaluări exuberante au dispărut", consideră Tal Elyashiv, fondator și managing partner al SPiCE VC, adăugând că evaluările acordate companiilor cripto au scăzut mai mult în concordanță cu performanța lor reală.

Investitorii în criptomonede rămân bântuiți de haosul care s-a abătut asupra sectorului anul trecut, când implozia bursei FTX și a altor firme importante, inclusiv a fondului de acoperire Three Arrows Capital, a trimis unde de șoc în întreaga industrie.

De asemenea, industria a fost supusă unui control mai strict din partea autorităților de reglementare din SUA. „Cea mai mare schimbare față de momentul de vârf al pieței este că avem mai mult timp pentru a face verificări mai amănunțite", spune Cameron Peake, partener la Restive Ventures. „Nu se întâmplă neapărat ceva nou, cu excepția faptului că fondurile fac acum, de fapt, diligențe. Tranzacțiile nu se mai încheie în doar câteva zile."

Numărul de tranzacții care au fost încheiate până la jumătatea anului 2023 a fost de 814, în scădere cu mai mult de jumătate din 1.862 față de aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor PitchBook.

„Aproape toate companiile din acest spațiu s-au înăsprit în urma carnagiului din 2022. Cei care strâng capital acum o fac probabil pentru că trebuie să o facă", spune Adam Reeds, CEO al companiei de criptofinanțare Ledn, cu sediul în Toronto.

Dacă prețurile bitcoin sunt un indiciu, scăderea investițiilor ar putea fi de scurtă durată. Investițiile VC în criptomonede au fost corelate cu prețurile activelor cripto cu un decalaj de aproximativ trei până la șase luni, potrivit PitchBook, iar dacă tendințele actuale continuă, investițiile VC ar urma să crească în a doua jumătate a anului 2023.

Bitcoin, care a scăzut cu 65% anul trecut, a sărit cu peste 90% în primele șase luni ale anului 2023 și acum a crescut cu aproximativ 55%, de la începutul anului până în prezent, la 25.881 de dolari. Cu toate acestea, se tranzacționează la o treime din vârful său din 2021, de 69.000 de dolari.

De asemenea, a avut loc o schimbare în ceea ce privește tipul de obiective de investiții de capital de risc, potrivit datelor PitchBook. În urmă cu un an, accentul era pus pe companiile legate de jetoane speculative nefondabile, precum și pe proiectele metaverse și Web3 care urmăreau să construiască o viitoare – dar încă nerealizată – iterație a internetului cu cripto în centrul său.

Acum, însă, pariurile pe cripto s-au îndreptat către firmele care furnizează platforma sau susțin tehnologia de bază a blockchain sau a criptomonedelor. Firmele de infrastructură, cum ar fi bursele de criptomonede, portofelele și alte fintech-uri, au atras cele mai multe investiții în 2023, cu 325 de milioane de dolari, urmate de rețelele blockchain, cu 220 de milioane de dolari, și de companiile Web3, cu 274,6 milioane de dolari, potrivit PitchBook.

În al doilea trimestru, singurele două runde de finanțare de peste 100 de milioane de dolari au fost marcate de LayerZero, o platformă care conectează două blockchains, și de platforma de identitate digitală WorldCoin.

„Investitorii instituționali caută lucruri care sunt mai durabile. Vedem mai puțin apetit pentru risc și mai mult apetit pentru o tehnologie sustenabilă", completează și Alyse Killeen, fondator și managing partner al firmei de risc Stillmark, axată pe bitcoin.

Foto: Pexels