Banca Transilvania a înregistrat în primele trei luni ale anului o evoluție susținută a activității: au crescut semnificativ economiile clienților (5%), creditele noi (5,3%) și numărul tranzacțiilor cu cardul (22%), în condițiile în care numărul de clienți a crescut cu aproape 50.000.

Activele grupului financiar BT au ajuns la 147,9 miliarde de lei, iar nivelul creditelor nete, la 67,8 miliarde de lei.

Profitul net consolidat al grupului BT este de 837,7 milioane de lei, din care cel al băncii este de 675,9 milioane de lei. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu aproximativ 161,8 de milioane de lei la profitabilitatea BT.

„Am început anul în forță, implementând planul nostru de creștere a activității băncii și susținere a economiei naționale, în ciuda climatului volatil și incert atât pe piețele financiare internaționale, cât și pe plan intern. Suntem bine capitalizați - atât prin încorporarea profitului anului precedent, cât și prin sumele atrase recent în cadrul emisiunii de obligațiuni de pe piețele internaționale - și pregătiți să susținem economia și clienții. În plus, creșterea consistentă a depozitelor, a creditelor noi și a bazei de clienți ne arată încă o dată poziția bună de care beneficiem în piață. Investim în oameni, tehnologie, securitate și rețea, avem planuri pentru creșterea cotei de piață”, a spus Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Rezultate în primul trimestru

Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 46,48%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

Venitul net din dobânzi al băncii a crescut cu 27% față de primul trimestru din 2022, iar venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 15%, pe fondul creșterii activității BT.

Depozitele clienţilor au crescut până la 126,8 miliarde de lei la nivelul grupului BT, dintre care 82,6 miliarde de lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 44,2 miliarde de lei, depozitele companiilor.

Raportul credite brute/depozite la nivel de grup BT este de 57,1%.

Aproape 60.000 de credite au fost acordate de Banca Transilvania în primele trei luni ale anului, în valoare de 6.696 milioane de lei, +5,33% față de primul trimestru din 2022.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,40% la 31 martie 2023. Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante conform standardelor EBA este de 196%. Solvabilitatea este de 19,86% şi cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat.