BNR a decis să mențină dobânda de politică monetară la 6,5% până la următoarea ședință din anul viitor. În acest an, Banca Națională a României a efectuat două reduceri ale dobânzii de politică monetară. Economiștii din băncile comerciale se așteptau ca BNR să nu facă alte scăderi ale dobânzii, având în vedere presiunile legate de deficitul bugetar din acest an electoral și așteptările de creștere a fiscalității.

La ultima ședință de politică monetară a BNR, Banca Națională a României a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50%. Acest an, BNR a operat două scăderi ale dobânzii de politică monetară, dar este posibil ca acestea să fie singurele din acest an, conform economiștilor. Lucian Anghel spune că BNR va acorda cel mai probabil o mai mare atenție inflației, astfel, dobânzile se vor menține la acest nivel tot acest an.

„La ședința de politică monetară din această săptămânā care este și ultima din acest an vedem o probabilitate mai mare ca Banca Națională să mențină dobânda cheie la 6,5%. Credem că Banca Centrală va acorda în perioada următoare o atenţie mai mare inflaţiei și perspectivei acesteia decât activității economice slabe, cel puţin în perioada rămasă din acest an”, a declarat Lucian Anghel, Directorul General Adjunct al Libra Internet Bank.

BNR a luat prima decizie de politică monetară după anunțarea noului CA

La începutul lunii octombrie, Parlamentul României a ales noii membri ai Cosiliului de Administrație al BNR. Ședința de astăzi este prima după ce și-a început mandatul noul consiliu, fiind format din 4 nou-veniți, pe lângă cei 5 care au participat și la deciziile precedente. Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, relatează într-un raport că preocupările principale ale board-ului BNR sunt „compensarea” efectelor pe care le au modificările fiscale.

„Preocupările fiscale vor domina probabil dezbaterea din cadrul reuniunii Consiliului de administrație. Este probabil ca BNR să fie precaută și să aștepte date mai clare privind evoluția economică, menținând totodată o ”rezervă” de posibile măsuri de restrângere a politicii monetare, pentru a compensa politica fiscală prea relaxată. (...) Decizia BNR din 8 noiembrie este văzută de majoritatea analiștilor care participă la sondajul Bloomberg ca un eveniment ce nu va genera surprize. Nici noi nu ne așteptăm la modificări ale dobânzii cheie”, spune Ciprian Dascălu.

Riscurile privind creșterea inflației ar putea amâna deciziile economiștilor din BNR în vederea reducerii dobânzii cheie. Lucian Anghel spune că BNR a transmis deja că traiectoria inflației până la finalul anului va avea fluctuații.

„Ne așteptăm ca nivelul de precauție al BNR să rămână mai ridicat în perioada următoare, având în vedere politica de venituri relaxată asociată anului electoral și, bineînțeles, potenţialul inflaționist pe care dinamica amplă a veniturilor îl exercită nu numai pe partea de cerere, dar și pe cea de formare a prețurilor bunurilor din coșul de consum. De altfel, BNR a semnalat încă din luna octombrie, la precedenta decizie, că traiectoria inflaţiei până la finele acestui an va fi una fluctuantă și superioară celei prognozate în Raportul asupra inflaţiei din luna august anul curent”, consideră Lucian Anghel.

Când am putea vedea noi reduceri de dobândă?

2024 a fost unul dintre cei mai aglomerați ani electorali din istoria României, iar acest lucru a pus presiune pe deficitul bugetar. Având în vedere presiunile pe care le pune Comisia Europeană pentru ca țara noastră să reducă deficitulspecialiștii consideră că promisiunile că nu vor crește taxele de anul viitor țin doar de discursul demagogic obișnuit în campania electorală. Economiștii din BCR spun că Banca Națională ar putea opera o reducere a dobânzii din al doilea trimestru din 2025, dar acest lucru depinde de măsurile fiscale luate de Guvern.

„Considerăm că următoarea reducere a ratei BNR va avea loc în al doilea trimestru al anului 2025, deși perspectivele privind rata dobânzii depind de pachetului de consolidare fiscală, care ar trebui să fie prezentat de noul guvern după alegerile parlamentare și prezidențiale. Dacă noile măsuri fiscale ce vor fi anunțate în 2025 vor duce la o scădere a cererii interne pentru produse, ar putea exista loc pentru ca BNR să reducă dobânzile în primul trimestru. Cu toate acestea, este probabil ca unele dintre măsurile fiscale să aibă un impact inflaționist pe termen scurt” adaugă Ciprian Dascălu.