Banca Comercială Română (BCR) extinde proiectul LifeLab la nivel național, prin care susține introducerea educației financiare în fiecare materie. Banca lansează concursul Life Lab Național, prin care recompensează profesorii care utilizează la ore resursele din program.

Resursele interdisciplinare sunt disponibile gratuit pe platforma Școala de Bani și includ noțiuni teoretice și exerciții practice de educație financiară, formulate specific pentru fiecare materie în parte și adaptate fiecărui ciclu de învățământ.

Pe platformă sunt peste 120 de resurse cu caracter didactic, gata de aplicat la clasă, care au fost realizate în urma colaborării BCR cu experți educaționali și profesori, în 2 școli-pilot din țară, în cursul anului trecut. Resursele adaptează noțiuni de educație financiară la programa școlară și le includ în studiul diferitelor materii, fie că vorbim despre legătura dintre geografie și schimburi valutare, sau despre terminologia financiară din limba engleză. 

„Prin LifeLab, am demonstrat că introducerea noțiunilor despre finanțe, bani și buget personal în școli, prin intermediul materiilor predate la clasă, poate avea un impact pozitiv semnificativ în educația copiilor. În toamna anului trecut am extins programul în zece școli noi și astăzi oferim resursele dezvoltate în ultimii doi ani tuturor profesorilor din țară, pentru a preda educație financiară în cadrul materiilor pe care le predau deja. De ce să o facă? Pentru că este oportun ca fiecare elev să aibă acces la educație financiară, iar pentru aceasta avem nevoie să coagulăm o comunitate de profesori în toată România, care să înțeleagă că viitorul generației stă în mâinile lor. Iar dacă toți profesorii din țară ar integra o singură noțiune financiară la clasele lor, indiferent de natura acesteia – am face un salt imens pentru ca viitoarea generație de adulți să aibă abilitățile necesare să ia decizii inteligente în viață”, a spus Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR.

Cum pot beneficia profesorii de materiale

Pentru a beneficia de resursele educaționale disponibile gratuit, profesorii trebuie să-și creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să acceseze secțiunea Resurse pentru Profesori, să descarce fișierele pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă alături de elevi.

În plus, profesorii pot participa la concursul LifeLab National, prin care au șansa de a câștiga unul dintre cele 50 de vouchere eMag, în valoare totală de 14.500 de lei, aplicând în clasă resursele educaționale potrivite materiei pe care o predau.

Prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, LifeLab aduce, în prezent, în 12 școli din România elemente de educație financiară, la o serie variată de discipline școlare, pentru toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la liceu.

În urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în două școli din România, a fost înregistrată o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%. Peste 90% dintre elevi își doresc să învețe despre educație financiară într-un mod practic, în școală. 

Proiectul pilot a avut un impact pozitiv și asupra celor 50 de profesori implicați. Aceștia au dobândit mai multă încredere în capacitatea lor de a preda educație financiară prin cele 15 cursuri de pregătire și au dezvoltat peste 100 de materiale educaționale pentru disciplinele lor.

Pentru mai multe informații despre LifeLab Național, puteți citi aici.

+

Proiectul educațional pilot LifeLab a fost lansat în septembrie 2022 de către BCR, alături de FabLab și Asociația Edupedu, în două școli din România: Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel și Școala „Generală Nr. 1”, Poiana Mărului.

Proiectul a avut ca scop introducerea elementelor de educație financiară în toate ciclurile de învățământ, în cadrul diferitelor discipline școlare. Abordarea adoptată este una interdisciplinară, astfel materialele educaționale elaborate îmbină noțiunile de educație financiară cu cele de la disciplinele deja predate la școală, conținutul fiind adaptat fiecărui ciclu de învățare (primar, gimnazial, liceal).

Premisa de la care LifeLab a plecat este aceea că dezvoltarea competențelor financiare în cadrul mai multor materii va duce nu numai la creșterea cunoștințelor și abilităților de educație financiară, ci și a gradului de interes al elevilor față de activitatea școlară.