Sunt numeroase tendințe care vor avea un impact foarte mare pentru dezvoltarea de produse și servicii noi, așa cum este AI sau blockchain. Augustin Jianu, Product Owner la certME, a făcut o trecere în revistă a celor mai importante noutăți legate de viitorul tehnologiei la Future Banking Summit.

„Cred că ar trebui să începem să vorbim despre cum să construim super ecosisteme de aplicații și servicii. Iar blockchain poate fi un catalizator de ecosisteme și poate fi folosit pentru multe lucruri. Dar trebuie să discutăm între noi despre cum putem colabora pentru a construi aceste super ecosisteme.”

certME este o aplicație pentru identitate digitală, fiind dezvoltată de mai bine de patru ani. Au avut discuții cu potențialii, iar concluzia a fost că este nevoie de undă verde de la BNR.

Este nevoie de un cadru legal general pentru verificarea identității de care ar beneficia multe companii, mai ales băncile și instituțiile financiare.

„Blockchain ar permite schimbul de informații prin intermediul utilizatorului, astfel încât să fie în conformitate cu GDPR, pentru că, practic, utilizatorul este deținătorul datelor și cel care le împărtășește cu furnizorii de servicii. Dar, în același timp, furnizorii de servicii pot avea încredere în datele care sunt partajate direct de către utilizator.”

Augustin a explicat că tehnologia blockchain, care încă nu a fost folosită la puterea ei deplină, poate aduce straturi diferite care să ajute companiile să dezvolte servicii potrivite pentru utilizatori.

„Regulamentele, precum eIDAS 2.0, care prevăd wallet-ul de identitate ne vor ajuta să oferim utilizatorului cele mai bune servicii, în cel mai scurt timp și cu cel mai mic grad de fricțiune.”

Tehnologia în domeniul identității digitale nu trebuie să ne sperie, chiar dacă pare misterioasă și de neînțeles. Există metode de criptare a datelor, astfel încât folosirea lor să fie sigură.

Augustin a făcut o paralelă cu focul sau ciocanul, pe care oamenii au înțeles cum să le folosească, în ciuda riscurilor care ar putea să apară. „La fel se întâmplă și cu tehnologia, care ar putea avea riscuri. Dar depinde de noi să le înțelegem cât mai bine, să știm cum să le folosim în avantajul nostru și să eliminăm sau să reducem cât mai mult posibilele riscuri.”

În materialul video puteți urmări, integral, dezbaterea „Digital banking technologies for 2024 and beyond”, la care au mai participat Kostas Fiakas, Chief Strategy Officer la Inform Lykos și Augustin Dobre, CEO al Twispay.

Credit foto: Ovidiu Udrescu