Alpha Bank România participă și în acest an în cadrul programului IMM Invest Plus la nivelul tuturor componentelor acestuia: IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest și Innovation.

Programul are ca principale priorități dinamizarea producției locale, susținerea construcțiilor inclusiv în zona „green”, stimularea productivității și competitivității în domeniul agricol, precum și sprijinirea proiectelor cu componentă inovatoare și digitală.

„În contextul unui nou an marcat de provocări multiple și suprapuse, lansarea Programului IMM Invest Plus 2023 transferă mediului antreprenorial un puternic semnal de stabilitate și predictibilitate. Alpha Bank își reafirmă angajamentul de a sprijini planurile de dezvoltare și necesitățile curente ale clienților start-up și IMM, prin continuarea parteneriatului IMM Invest Plus 2023 alături de autoritățile publice implicate. Suntem permanent angajați în direcția susținerii IMM-urilor pentru a-și implementa și fructifica proiectele cu componenta inovatoare, generatoare de valoare adăugată sau care asigură crearea de locuri de muncă și dispunem în acest sens de un portofoliu diversificat de soluții financiare dublat de experiența și expertiza necesară”, a spus Dragoș Drăghici, Director în cadrul Direcției IMM a Alpha Bank România.

Componentele Programului IMM Invest Plus sunt destinate accesării de credite pentru investiții și/sau capital de lucru fiind susținute prin garanții de stat de până la 90% din valoarea finanțărilor solicitate, emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) și Fondul Român de Contragarantare (FRC).

În cadrul Programului IMM Invest Plus 2023, companiile eligibile, inclusiv start-upurile beneficiază de un ajutor de stat sub formă de grant care acoperă integral atât valoarea comisionului de risc și a celui de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției, cât și dobânda pe o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului.

Pot fi accesate credite în valoare de până la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții, respectiv în valoare de până la 5 milioane lei pentru capital de lucru.

IMM Invest Plus 2023, suprasubscris deja

Cele 19 de bănci înscrise în programul IMM Invest Plus au solicitat un plafon de peste 21,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un grad de suprasubscriere de 352,67%, raportat la plafonul total aprobat în vederea emiterii de garanţii de către FNGCIMM în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, menționează Agerpres.

Cel mai mare interes l-a suscitat subprogramul Agro IMM Invest cu un grad de suprasubscriere de 675,14% pentru un plafon aprobat de 150.046.348 lei.

Subprogramul IMM Invest România dispune şi în 2023 de cea mai mare valoare a plafonului alocat, 4.419.053.530 lei, gradul de subscriere înregistrat fiind de 331, 13%.

„Cererea este semnificativă şi pentru celelalte subprograme, plafoanele solicitate depăşind semnificativ plafoanele alocate şi aprobate prin Ordinul nr. 938/184/388/47/09.02.2023. Cu un plafon disponibil de 802.377.075 lei, IMM Prod a înregistrat un grad de subscriere de 415,21% iar pentru Garant Construct, componenta destinată susţinerii proiectelor de investiţii pentru IMM-urile şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţii gradul de subscriere este de 351,18% pentru un plafon aprobat de 750.567.674 lei”, potrivit reprezentanților Fondului de Garantare.

Componenta Garant Construct destinată susţinerii proiectelor de investiţii de scară mică pentru unităţile administrative - teritoriale, care presupun finanţarea unor activităţi din domeniul construcţiilor, are un grad de subscriere de 330,69% iar plafonul alocat este de 101.000.000 lei.

Instituţiile financiare înscrise in program sunt: Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Unicredit Bank, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD, Eximbank, OTP Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Procredit Bank, Patria Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank Romania, Garanti Bank, Techventures Bank şi Banca Română pentru Credite şi Investiţii.

CITEȘTE ȘI: OTP Bank: IMM Invest Plus continuă și în 2023

Potrivit sursei citate, aplicaţia programului este deschisă, întreprinzătorii se pot înscrie pe site pentru a beneficia de facilităţile de finanţare oferite prin programul IMM Invest Plus, cel mai mare parteneriat public-privat din România.

Bilanţul celor trei ani de implementare 2020-2022 a IMM Invest înregistrează peste 65.000 de garanţii acordate, în valoare de peste 41 miliarde lei, care au susţinut credite de peste 48 miliarde lei. În urma acestei injecţii de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate.

+

În 2022 au accesat programele IMM Invest, respectiv IMM Invest Plus circa 19.000 de antreprenori care au obţinut credite de peste 17 miliarde lei.

Valoarea garanţiilor acordate în anul 2020 reprezintă 28,4% din valoarea tuturor garanţiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani activitate desfăşurată în perioada 2002 - 2019. În anul 2020, numărul garanţiilor acordate s-a dublat comparativ cu anul precedent, iar valoric creşterea a fost de 349%, programul IMM INVEST având o contribuţie majoră la această creştere.

IMM Invest România facilitează accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanţarea altor credite de investiţii sau cheltuieli destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni.

Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar. Componenta IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta Garant Construct are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediul implementate de: IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţiilor, inclusiv start-upuri, precum şi arhitecţi şi birouri individuale de arhitectură, respectiv Unităţi Administrativ Teritoriale (municipii, oraşe, comune).

Foto: Dreamstime