Scăderea activităţii de afaceri din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar a continuat pe scară largă, sugerând că economia regiunii se va contracta din nou în acest trimestru, deoarece consumatorii continuă să-şi reducă cheltuielile, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Trimestrul trecut, economia s-a contractat cu 0,1%, au arătat datele oficiale, iar Indicele compozit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) pentru noiembrie a indicat că declinul va continua în trimestrul al patrulea.

Indicele PMI al HCOB, compilat de S&P Global şi considerat ca un ghid bun al sănătăţii economice generale, a urcat la 47,1, faţă de cel mai redus nivel din aproape trei ani, atins în octombrie, de 46,5, dar a rămas ferm sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie. Un sondaj Reuters a prezis o creştere mai modestă, la 46,9.

„Slăbiciunea continuă din sondajele de afaceri din zona euro sugerează o recesiune la orizont. Sectorul de producţie rămâne la un nivel scăzut, în timp ce serviciile continuă să se contracte”, spune Mike Bell, de la J.P. Morgan Asset Management.

Totuşi, recesiunea din Germania a arătat semne de relaxare, atât activitatea de producţie, cât şi cea de servicii scăzând mai lent decât în lunile precedente, mărind speranţa că o recesiune din cea mai mare economie a Europei ar putea fi mai superficială decât erau aşteptările.

Franţa a cunoscut, de asemenea, o oarecare îmbunătăţire, dar activitatea de afaceri s-a contractat din nou în această lună – şi mai mult decât se preconiza într-un sondaj Reuters, în timp ce cererea de bunuri şi servicii în a doua economie din zona euro s-a deteriorat.

Încrederea industriei franceze a fost stabilă în noiembrie, a informat joi mai devreme agenţia oficială de statistică INSEE. În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, companiile au raportat o revenire marginală a creşterii, după trei luni de contracţie, dar scăderea comenzilor a continuat în faţa ratelor mai mari ale dobânzilor şi a cererii slabe.

PMI global, care acoperă industria de servicii dominantă a blocului, a crescut la 48,2 luna aceasta, de la 47,8, puţin peste estimarea sondajului Reuters pentru 48,1. Cererea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, deşi într-un ritm mai lent decât în octombrie.

Indicele noilor afaceri a crescut la 46,7 de la 45,6. Activitatea de producţie, care s-a contractat în fiecare lună din iulie 2022, a scăzut din nou în noiembrie. PMI-ul său a crescut la 43,8 de la 43,1, depăşind aşteptările sondajului de 43,4, dar hotărât sub pragul de rentabilitate.

Un indice care măsoară producţia a crescut la un maxim de şase luni, de 44,3 de la 43,1. Odată cu scăderea cererii, fabricile au redus din achiziţiile de materii prime şi o parte din activitate a fost generată prin finalizarea comenzilor vechi.

Indicele restanţelor de muncă a ajuns la 40,1, în creştere de la 38,4, dar marcând a 18-a lună sub 50. Firmele au redus numărul de angajaţi pentru prima dată din ianuarie 2021, când continentul îndura restricţiile pentru COVID-19.

PMI compozit pentru ocuparea forţei de muncă a scăzut la 49,4, de la 50,0. „Acest lucru se încadrează în imaginea de ansamblu a unei pieţe a muncii care slăbeşte în urma a câteva trimestre de creştere negativă”, a spus Bert Colijn, Senior Economist la ING.

Foto: Dreamstime