Raiffeisen Bank a obținut acreditarea de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pentru procesul digital de deschidere de cont curent cu identificare video, disponibil în aplicația Smart Mobile. 

„Suntem bucuroși să primim această recunoaștere oficială din partea Autorității pentru Digitalizarea României. Avem, astfel, încă o confirmare importantă a calității soluțiilor de digitalizare oferite clienților noștri în procesul online de deschidere a relației cu banca, soluții ce oferă un grad ridicat de performanță, siguranță și confidențialitate. Una din preocupările noastre constante este să le facem viața mai ușoară clienților cu ajutorul soluțiilor digitale pe care le oferim și prin îmbunătățirea continuă a aplicației Smart Mobile”, a spus Cătălin Munteanu, Director Executiv Clienți Persoane Fizice la Raiffeisen Bank.  

Deschiderea de cont 100% online se realizează în câțiva pași simpli, prin aplicația Raiffeisen Smart Mobile din App Store/ Google Play: un click pe “Hai și tu la Raiffeisen Bank”, pozezi actul de identitate și faci un selfie, completezi informațiile solicitate pentru începerea unei relații cu banca. Urmează pasul în care faci cunoștință, printr-un apel video, cu un coleg Raiffeisen Bank. Semnezi electronic contractul, printr-un cod trimis prin SMS și vei primi direct acasă, prin curier, cardul tău.

Oferta Zero Simplu de la Raiffeisen Bank are zero comisioane pentru cont curent în lei, card, mobile banking și cont de economii, plus retrageri gratuite de la bancomatele oricărei bănci din România, toate aceste beneficii condiționate doar de o plată lunară cu cardul, cu telefonul sau direct din Smart Mobile. 

Prin aplicația Smart Mobile utilizatorii persoane fizice Raiffeisen Bank au acces la: plăți în lei sau în valută, în țară sau în străinatate, pe care le pot reface ușor, cautându-le în istoricul de tranzacții, plăți facturi de utilități cu ajutorul șabloanelor sau contracte de debitare directă pentru plată automată facturi, pot primi notificări push pentru plățile cu cardul sau încasările din conturile lor și pot verifica soldul fără autentificarea în aplicație, cu ajutorul widgetului.

De asemenea, tot în Smart Mobile clienții pot deschide conturi noi, pot economisi cu ajutorul depozitelor la termen sau a conturilor de economii, pot subscrie unități ale fondurilor de investiții Raiffeisen Asset Management.

Printre cele mai apreciate opțiuni se numară și Smart Hour - schimb valutar euro/lei, la curs BNR, în fiecare zi de luni până vineri, între 10:00 și 11:00, până la 1500 de euro pe zi, între conturile proprii.  

În plus, Smart Mobile oferă, pentru clienții eligibili, posibilitatea de a accesa un credit de nevoi personale, 100% online.

+

Identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanţă a obţinut avizul de ADR. De aceea, orice furnizor care oferă asemenea servicii trebuie să obțină avizul ADR.

În 24 noiembrie 2021, a fost publicată Decizia 564 a preşedintelui ADR prin care au fost aprobate normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.

Operatorii economici sau instituţiile care folosesc identificarea la distanţă prin mijloace video au avut la dispoziţie o perioadă de 8 luni pentru a se pune în acord cu acestea. Această perioadă de armonizare tehnică a asigurat faptul că platformele tehnologice dezvoltate până acum în această direcţie pot fi adaptate normelor fără a exista o perioadă de întrerupere. Perioada de tranziţie s-a încheiat în 21 iulie 2022.

Activitatea de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video de către furnizorii de servicii de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video, înregistraţi în România, se poate efectua, din acest moment, numai după obţinerea avizului emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, conform art.25 din normele aflate în vigoare.

„Până în prezent, la Autoritatea pentru Digitalizarea României s-au depus documentaţii în vederea avizării, atât de prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituţiile de credit, cât şi de instituţiile financiare nebancare. De asemenea, în procesul de verificare a identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video se pot utiliza serviciile furnizate de către terţi în baza unui contract", a spus Dragoş Cristian Vlad, preşedintele ADR.

Normele pentru identificarea video la distanţă prevăd o serie de obligaţii legale care trebuie îndeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video. Astfel, se supun normelor privind identificarea video la distanţă: prestatorii de servicii de încredere; prestatorii de servicii de plată; instituţiile de credit; instituţiile financiare nebancare; organismele din sectorul public; terţii de verificare a identităţii.

Normele reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private. Utilizatorii pot să beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasă, îşi pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora, pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul, subliniază ADR.

În acest moment, pe lista terților de verificare a identității persoanei la distanță utilizând mijloace video sunt Trans Sped și Starbyte. 

Sursă foto: Dreamstime