Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la valoarea de 51,6 puncte. Situația s-a datorat evoluţiei divergente ale celor două componente ale indicatorului: creşterea cu 5,2 puncte pentru condiţiile curente şi, în acelaşi timp, scăderea cu 4,7 puncte pentru anticipaţii care au un orizont de 12 luni.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%. În, acelaşi timp, peste 75% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, relatează Agerpres.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.
Citește și:
„Deşi, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie creşte, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice şi incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus", a spus Adrian Codirlaşu, CFA - vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţi, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o majorare a preţurilor. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,4%, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea de 2,7%.
Citește și:
Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.
În exerciţiul din luna martie a fost realizat şi un sondaj privind evoluţia ratei inflaţiei în anii următori precum şi cu privire la evoluţia ratei de dobândă de politică monetară.
Astfel, 29% dintre participanţii la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024.
În ceea ce priveşte intrarea ratei inflaţiei în intervalul ţintă (1,5% - 3,5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.
Foto: Dreamstime