Reveal Marketing Research a realizat pentru România Eficientă un studiu reprezentativ la nivel naţional în rândul locuitorilor din mediul urban, pentru a afla dacă şi ce soluţii au identificat şi implementat românii pentru a eficientiza consumul de energie comparativ cu anul precedent, în contextul în care asistăm la o creştere semnificativă a preţurilor utilităţilor.

În percepţia românilor, eficienţa energetică este asociată în cea mai mare măsură cu costurile utilităţilor (21%), confortul personal (18%) şi sănătatea individuală (17%), informează sursa menţionată. 70% dintre români consideră că principalul avantaj al unei locuinţe eficiente energetic este economisirea prin reducerea costurilor cu energia.

Mai mult decât atât, comparativ cu 2022, observăm o creştere a importanţei preţului ca factor motivant pentru a economisi energie, de la 66% la 69%, într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor mature de peste 45 ani (75%), arată datele studiului.

Şi în 2023 continuă trendul pozitiv în privinţa comportamentelor de economisire a energiei acasă. Cele mai frecvente acţiuni pe care le fac românii pentru a-şi reduce facturile la energie sunt stingerea luminii de fiecare dată când nu se mai află persoane în încăpere (46%) şi stingerea televizorului când nu este utilizat (37%).

Comparativ cu anul precedent, cresc uşor procentajele celor care declară că adoptă mereu comportamente eficiente energetic, creşterile înregistrându-se pentru toate tipurile de comportamente măsurate, conform sursei citate. De exemplu, procentul celor care sting mereu lumina când ies din încăpere creşte de la 44% la 46%, iar cei care sting mereu televizorul când nu se uită la el sunt acum 37% comparativ cu 33% în 2022.

De asemenea, locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români, iar în ultimul an se înregistrează o creştere semnificativă a incidenţei montării de termostate pentru controlul temperaturii din locuinţe, de la 50% la 56%.

Importanţa eficienţei energetice este apreciată pentru toate tipurile de clădiri, 76% dintre români precizând că este importantă creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, însă în topul clădirilor ce necesită îmbunătăţiri se află spitalele (80%) şi şcolile (78%), potrivit studiului.

Foto: Dreamstime